Наказват пияните шофьори и без кръвна проба

0
Всеки джигит, който оспорва резултата от дрегера, ще бъде тестван с нова джажда
Всеки джигит, който оспорва резултата от дрегера, ще бъде тестван с нова джажда

Шофьорите, които сядат зад волана почерпени и така застрашат или отнемат живот на пътя, ще бъдат наказвани и без кръвна проба.

Такава възможност предвижда проектът на нова наредба за установяване на водачите, употребили алкохол или наркотични вещества, която бе публикувана за обществено обсъждане. Тя е част от пакета мерки, които премиерът Бойко Борисов поиска за справяне с войната по пътищата, като за целта в събота свика няколко министри на работно съвещание и им раздаде задачи, пише Монитор.

Изработената от МВР, здравното и правосъдното министерство наредба предвижда водачите, за които дрегерът засече над 0,5 промила в кръвта и не са съгласни с резултата, да може да бъдат проверени след това с т.нар. доказателствен анализатор вместо по бавната процедура с кръвно медицинско изследване. Става въпрос за уред, който измерва алкохолното съдържание на издишания въздух, като съпоставя резултата с ръста и теглото на тествания. После разпечатва документ, в който са посочени всички данни, включително и на полицая, направил пробата. Изследването с доказателствен анализатор ще се прави в структурите на МВР от специално обучени служители на ведомството. Затова се дава срок до 1 година за въвеждането в експлоатация на уредите след сертифицирането им.

В новата наредба остава срокът от 45 минути, в който водач, несъгласен с резултата от дрегера, може да го оспори с повторно изследване – кръвно или с доказателствен анализатор. Съкращава се обаче времето за това, когато нарушителят е засечен в извъннаселено място – от сегашните 120 минути на 90 минути.

При отказ от първоначална проба с дрегер, както и при установяване на алкохол в кръвта над 1,2 промила, което вече се наказва със затвор, кръвните изследвания вече ще са задължителни, като фирканият шофьор ще бъде придружаван от полицая до мястото за даване на проба. Такъв ще е редът и при отказ от тест за наркотици.

За по-ефективна борба с джигитите се променя и регламентът за даване на самите кръвни проби за установяване на алкохол или дрога в кръвта. В новата наредба изрично се посочва, че медицинското изследване се извършва от лекар, а при отсъствие на такъв от друг медицински специалист, писмено оправомощен от ръководителя на лечебното заведение. Само преди ден Борисов обясни, че актовете непрекъснато падат в съда, именно защото в момента било записано, че само лекари трябва да вземат пробите, а всъщност обикновено това правят медицински сестри. Разписва се още, че ще се дават по две кръвни проби за алкохол или наркотици, като едната ще бъде контрола.

Новата наредба създава и ясен ред за установяване на употребата на наркотични вещества или техните аналози, тъй като към момента липсва такъв, пише в мотивите на вносителите. Посочва се и конкретният метод, по който ще се правят изследванията на пробите за дрога, които ще се изпращат в специализираните химико-токсикологични лаборатории на ВМА, научно-техническите лаборатории към МВР или Научно-изследователския институт по криминалистика при МВР. За всички изследвания и взети проби пък ще се съставят много по-подробни протоколи, описващи състоянието, поведението и приеманите медикаменти от водача. Медицинското изследване на почерпените шофьори например ще включва и тест на Ромберг - пазене на равновесие при прав стоеж със затворени очи.

Срокът за обществено обсъждане на новата наредба е съкратен на 14 дни, вместо редовните 30 заради високата й обществена значимост. След това документът трябва да бъде приет от Министерски, съвет и публикуван в „Държавен вестник“, за да влезе в сила. Освен него обаче ще тече и паралелно прекрояване на закони за по-добър контрол по пътищата. Сред тях е премахването на предупредителните знаци пред камерите за засичане на скорост, по-засилено видеонаблюдение, разделяне на мега Закона за движение по пътищата на три.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари