Най-старата родилка е сериозно закъсала със здравето

0
Русенката е поискала и второ ин витро, но лекарите са отказали категорично
Русенката е поискала и второ ин витро, но лекарите са отказали категорично

Най-възрастната родилка в България - д-р Красимира Димитрова (68 г.), сериозно е закъсала със здравето и положението й е критично.

Това разказаха пред "България Днес" хора от нейното обкръжение в Русе, които са сериозно притеснени за нея.

Докторката хвърли в смут цяла България, когато през май 2010 година, когато беше на 62 години, роди две момиченца.

Близначетата Мери и Жаклин са извадени чрез секцио и бяха недоносени - съответно с тегло 900 и 500 г. Впоследствие Жаклин почина въпреки тежката операция на червата и денонощните медицински грижи.

Мери беше спасена, но и до днес продължава да има сериозни проблеми с очите и е принудена постоянно да носи очила.

За Красимира е все по-трудно да се грижи сама за дъщеря си, като през последните седмици здравословното й състояние сериозно се влошило. "Димитрова има големи проблеми с високото кръвно налягане и е принудена да пие лекарства, за да се чувства добре. Често се оплаква, че й причернява и й се вие свят. Затова и все по-често се залежава на леглото, тъй като не се чувства комфортно, а през това време нейни съседи и приятели се грижат за 6-годишното й момиченце", разказват пред вестника познати на най-възрастната българска родилка.

Проблемите за Димитрова обаче не свършвали до тук. Все повече се засилвали болките в ставите на краката й, за които допълнително приемала медикаменти. Това е и причината да разреди разходките до детските площадки и парковете, като Мери ходела да играе в компанията на познати на майка й. Русенци през последните години свикнаха с гледката на възрастната родилка и невръстното й дете, но през последните седмици все по-рядко я виждат в района на Кооперативния пазар, където живее. Самата тя признавала, че годините вече й тежат прекалено много и трябвало да помисли кой ще поеме грижите за Мери след време.

Малката Мери вече боледува много по-малко, но майка й продължава да е притеснена и затова няма да бърза да я пуска на училище. Момиченцето продължава да ходи на очни прегледи поне 2 пъти годишно и да носи очила, за да вижда по-добре. Според съседите на Димитрова на пръв поглед здравословното състояние на детенцето е задоволително - боледува си, но не постоянно. Майка й изглежда видимо зле. Въпреки че продължава да се гримира с ярки цветове, отдалеч си личи, че не е в добро здраве.

Именно проблеми с кръвното и болките в краката са отказали докторката от нейна идея от миналата година - да се подложи на нова ин витро процедура и да роди отново за 70-ия си рожден ден.

"Най-близките й приятели успяха някак си да я разубедят. Красимира осъзна, че ако се появят още деца в живота й, ще стане много по-трудно. Тя разбра, че няма да успее да се справи с новото предизвикателство, и в един момент се е примирила, че няма повече да ражда. А и ин витро процедури на такава възраст са истински лудост", казаха още запознати отблизо със странния случай на Димитрова.

Раждането на Димитрова предизвика мащабен скандал в страната преди години, като обществото се раздвои в мнението си дали толкова възрастни жени трябва да се подлагат на ин витро процедури. Затова тя взе решение да се скрие от публичното пространство и на спокойствие сама да отглежда момиченцето си. Категорично отказва да говори с медии и веднага затваря телефона, щом разбере, че я търсят журналисти.

"Благодаря ви, че се интересувате от здравето на семейството ми, но съм си обещала, че повече няма да говоря по тази тема. Също така съм взела решение да спра публичните си изяви, за да мога на спокойствие да гледам детето си", заяви преди време пред "България Днес" най-възрастната родилка в България.

Лекари я спират

Няколко лекари категорично са отказали на Красимира Димитрова на запитването й дали биха провели ин витро процедури.

Медиците са били против идеята за раждане в толкова напреднала възраст, тъй като има опасност за здравето не само на майката, но и на бъдещите отрочета.

Отказите на лекарите допълнително са демотивирали докторката и тя е взела окончателното решение да не опитва отново да забременява.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари