Най-голямата и най-дълбока подземна лаборатория отвори в Китай

0
Съоръжението се намира на 2400 метра под земята
Съоръжението се намира на 2400 метра под земята Снимка: People's Daily, China / X

Съоръжението се намира на 2400 метра под земята

В четвъртък в югозападната китайска провинция Съчуан заработи физическа лаборатория на 2400 метра под земята, което я прави най-голямото и най-дълбокото подземно подобно съоръжение в света, съобщава Синхуа, цитирана от БТА.

Учените смятат, че лабораторията им осигурява „чисто“ пространство за изследване на невидимата субстанция, известна като тъмна материя във Вселената. Според тях изключителната дълбочина помага да се блокират повечето космически лъчи, които пречат на наблюдението.

Дълбочинното съоръжение със свръхнисък радиационен фон за гранични физически експерименти (DURF) се намира под планината Цзинпин в автономната префектура Ляншан в Съчуан.

DURF, с общ капацитет на помещението от 330 000 куб. м, е вторият етап от изграждането на Китайската подземна лаборатория в Цзинпин. Строителството ѝ започва през декември 2020 г. и се извършва съвместно от Университета Цинхуа и компанията „Ялун Ривър Хайдропауър Дивелопмент“.

DURF ще се превърне в интердисциплинарен дълбоко-подземен научноизследователски център от световна класа, който ще интегрира множество дисциплини, включително физика на елементарните частици, ядрена астрофизика и природни науки, за да улесни развитието на научните изследвания в съответните гранични области, каза Юе Цян, професор в Университета Цинхуа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари