Най-добрият начин да уцелим кошчето за боклук

0
Точното хвърляне е уникална човешка практика
Точното хвърляне е уникална човешка практика

Учени от университета Йейл определиха оптималната стратегия за точно хвърляне, независимо дали на топка, стрела или смачкан лист хартия, съобщи Би Би Си, цитирани от БТА.

Общото правило е, че бавното хвърляне отдолу нагоре е по-точно. При бързото хвърляне отклоненията от целта са по-чести. Причината е, че топката се движи в почти права линия. Затова грешката в ъгъла, под който предметът се пуска, се увеличава. При бавна и извита траектория последиците от малките грешки в прицелването са по-слаби.

"Резултатите ни показват, че най-бавната дъга обикновено е най-точна, каза ръководителят на изследването д-р Венкадесан. „Сравнихме тези изчисления с публикувани данни за хора, целещи кошчета за боклук. Сравнихме ги с изследвания на дартс".

При спортовете като баскетбол или дартс, стратегията зависи от условията. Опитните играчи на дартс обикновено хвърлят над рамото си със скорост около 5,5 м/сек и пускат стрелата 17 до 37 градуса преди ръката да стане вертикална.В баскетбола свободното хвърляне отдолу , наричано "бабешко", има малко предимство над хвърлянето над главата, макар и вече почти да не се използва.

Точното хвърляне е уникална човешка практика. Това умение е развито от древните ни предшественици за лов със стрели и камъни. Маймуните също хвърлят така, но не са точни.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари