Най-четящото училище за 2016 година е в Русе

0
Приключи кампанията за насърчаване на детското четене „Забавното четене 2016“
Приключи кампанията за насърчаване на детското четене „Забавното четене 2016“

Приключи кампанията за насърчаване на детското четене „Забавното четене 2016“, инициирана от Az-deteto.bg.

За приза „Най-четящ град“ се бориха до последно четири града – Русе, Самоков, Своге и Видин. Оспорваната надпревара между Русе и Самоков продължава от няколко години и това са градовете, които се отличават с най-много четящи деца. За последните четири години Русе е отличен три пъти с престижния приз. „Най-четящо училище“ през 2016 година е от Русе - СУ „Васил Левски“.

Кампанията „Забавното четене“  е привлякла досега 15 000 деца от цяла България, които през последните 5 години са прочели над 150 000 книги. Над 2000 деца са се включили в конкурса на инициативата през 2016 година и са отличили любимата си книга – „Най-четена книга“ за изминалата година е „Алиса в страната на чудесата“. Тя е отбелязана е от 180 деца през тази година, а от началото на проекта е прочетена от 1650 деца. Така тя се нарежда сред най-четените книги на „Забавното четене“, сред които до тази година са били „Пипи дългото чорапче“, приказката „Грозното патенце“ и др.

През 2016 година „Забавното четене“ се проведе под мотото „Чети между редовете“. Тя не само стимулира деца на възраст от 6 до 14 години да четат повече, но показа по атрактивен начин колко е важно да се чете критично и „между редовете“. Това се случи с подкрепата на популярни лица, сред които Михаела Филева, Силвия Лулчева, Ивайло Захариев, както и водещите на Bulgaria ON AIR Доника Ризова, Милена Фучеджиева, Константина Живова, Лора Инджова и Симеон Белев.

Безбройните инициативи на кампанията през цялата година – посещенията в различни градове, конкурсът и работилниците по творческо писане, литературни четения със звезди в училища и други атрактивни събития провокираха интерес у стотици деца от цялата страна, които се включиха в надпреварата за „Най-четящо дете“ за 2016 година.

Тазгодишният победител е петокласничката Елена Милена Христова от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич. Осемгодишният Росен Антонов от 4-то ОУ „Иван Вазов“ от гр. Монтана стана „Най-активен млад читател“, а шестокласничката от Габрово Маринела Василева бе отличена като „Най-активен читател“ за цялостна активност през целия период на проекта.

„Забавното четене“ работи за насърчаване на детското четене съвместно и със Столична библиотека. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 година.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са и Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари