Наградиха творците от фестивала на уличното изкуство в Русе

0
Създадените произведения ще останат до края на месеца на площада
Създадените произведения ще останат до края на месеца на площада Снимка: Peter. and. Bilyana.net

Четиримата участници в международния фестивал "3D-светове в градския щрих на Русе" бяха наградени тази вечер в крайдунавския град.

Иновативният младежки проект показва авангардно градско изкуство в четири творчески ателиета, разположени на площад "Свобода", предава БТА.

Във фестивала участваха художниците Вера Бугати от Италия, Рубен Понсиа от Холандия и Адриана Гарсия и Карлос Гарсия от Мексико. В продължение на четири дни те твориха на тема "България и Русе в 3D-ракурси" с биологични багри върху специален линолеум.

Изпълнителният директор на общинската фондация "Русе - град на свободния дух" Ели Минкова обясни, че Бугати е сътворила "Кукловодът", обвързан с Кукления театър в Русе. Рисунката на Адриана Гарсия е наречена "Традициите ми дават лице", вдъхновена от кукерите.

Рубен Понсиа е работил върху "Духът на Русе", свързан с копнежа на русенци за свобода по време на османското владичество и с революционерката Баба Тонка Обретенова, а Карлос Гарсия е изобразил "Река на свободата", посветена на река Дунав и на Паметника на свободата в центъра на града.

Създадените произведения ще останат до края на месеца на централния площад в града.

Проектът се изпълнява от сдружение "Асоциация Европейски младежки път", с финансовата подкрепа на общината, на общинската фондация "Русе - град на свободния дух" и на спонсори.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари