Надзор за норките препоръчват заради коронавирусната инфекция

0
Към януари 2021 г. вирусът SARS-CoV-2 е открит в 400 ферми за производство на кожи от норки в 8 държави в ЕС
Към януари 2021 г. вирусът SARS-CoV-2 е открит в 400 ферми за производство на кожи от норки в 8 държави в ЕС

3 сценария за надзор на норките по време на коронавирусната инфекция

Това препоръчват от Европейския орган за безопасност на храните и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията в доклад по темата, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). 

Първият се отнася до животните, отглеждани във ферми. Според специалистите там трябва да има непрекъснат пасивен надзор., пише Agrozona.bg. Във фермите ежеседично трябва да се правят изследвания на 10 000 животни като извадка, за да се прецени доколко рискът от разпространение съществува. Друга важна мярка от активния надзор за ранно откриване на SARS-CoV-2 в стопанствата за норки следва да бъде стриктното и честото тестване (напр. седмично) на персонала и всички лица, които са в контакт с животните и техните членове на домакинството, тъй като се очаква хората да бъдат най-честият източник на вирус във фермата. Това е от ключово значение за предотвратяване на въвеждането на вируса във фермите.

Вторият сценарий предвижда обхващането на животните, които се отглеждат като домашни любимци. Там се предвижда изследване на 3 месеца и при съмнение.

Третият сценарий се отнася до надзора на дивата популация. В този случай дивите животни трябва да бъдат тествани около заразени ферми за норки, предимно Mustela spp., Neovison spp., Martes spp. – невестулки, черен пор, хермелини, норки, домашен пор, белки, златки, язовци, но също и диви каниди като енотовидни кучета, лисици или диви зайци. Пробите могат да се взимат от намерени мъртви индивиди (главно убити по пътищата) или уловени индивиди с капани или при лов.

Към януари 2021 г. вирусът SARS-CoV-2 е открит в 400 ферми за производство на кожи от норки в 8 държави в ЕС, а именно 290 ферми в Дания, 1 във Франция, 21 в Гърция, 1 в Италия, 2 в Литва, 69 в Нидерландия, 3 в Испания и 13 в Швеция.

Спорадични случаи на SARS-CoV-2 са регистрирани при домашни порове в Словения и Испания.

Разпространение на SARS-CoV-2 във ферми за норки и в интерфейса човек – животно и/или животно – човек е съобщено от няколко държави, включително Канада, Франция, Гърция, Италия, Литва, Холандия, Испания, Швеция и САЩ, допълват от ЦОРХВ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари