Наднорменото тегло състарява мозъка с десет години

0
Човешкият мозък се свива с годините и това е естествен процес
Човешкият мозък се свива с годините и това е естествен процес

Наднорменото тегло причинява и психични проблеми, тъй като мозъкът на пълните хора е състарен с 10 години, установи британско изследване.

Човешкият мозък се свива с годините и това е естествен процес. Но при хората с наднормено тегло темповете на смаляване са значително по-ускорени. Тяхното бяло вещество е подобно на това на хората, които са с 10 години по-възрастни.

В изследването на д-р Лиса Ронън от университета в Кембридж взели участие 473 души на възраст между 27 и 87 години. Учените се концентрирали върху връзката между наднорменото тегло и структурата на мозъка през годините. Участниците били разделени на две групи - едната с нормално, а другата с наднормено тегло.

Били констатирани драстични разлики в структурата на бялото вещество на участниците, съобщават от БТА. Пълните хора на 50 години притежавали структура на бялото вещество на 60-годишни. Мозъкът се оказал уязвим в процеса на стареенето, но към това се добавяло и отрицателното въздействие на излишните килограми. Те предизвиквали драстично намаляване на бялото вещество.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари