Надежда Йорданова: Ще задействам процедурата за освобождаване на Иван Гешев

0
След решението на КС, аз в качеството си на министър на правосъдието ще задействам процедурата, въз основа на конкретни сигнали, но не само, заяви каза министър Йорданова.
След решението на КС, аз в качеството си на министър на правосъдието ще задействам процедурата, въз основа на конкретни сигнали, но не само, заяви каза министър Йорданова. Снимка: БНТ

Надежда Йорданова ще внесе искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Правосъдният министър Надежда Йорданова ще внесе възможно най-скоро искане до Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев след  днешното решение на Конституционния съд (КС), съобщиха от "Да, България".

Според единодушното решение на 10-те гласували членове на КС, министърът на правосъдието може да прави предложение до ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор.

Решението на КС е една от важните гаранции срещу капсулирането на съдебната власт. По този начин правосъдният министър може да е гарант, когато има поредица от бездействия. След решението на КС, аз в качеството си на министър на правосъдието ще задействам процедурата, въз основа на конкретни сигнали, но не само“, заяви каза министър Йорданова.

Според нея решението на Конституционния съд е очаквано, а текстът, който конституционните съдии тълкуват, е безспорен. След днешното решение на КС тя очаква ВСС да разгледа сигналите срещу Иван Гешев по същество. 

Ние подготвяме поредното предложение до ВСС за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор на база наличие на конституционни основания. Ще подготвим факти и доказателства, касаещи уронване престижа на съдебната власт. Те са свързани с конкретни действия и решения“, каза Надежда Йорданова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари