Над 8000 декара с царевица са напълно унищожени в Добричка област

2
Причината е в трайната суша и високите температури през последните месеци
Причината е в трайната суша и високите температури през последните месеци

Причината е в трайната суша и високите температури през последните месеци

Заради неблагоприятни климатични условия в област Добрич са били повредени 8295,3 дка площи със земеделски култури. Това показват обобщени данни за издадени протоколи по приключилите проверки до момента за пропаднали на 100 процента площи със земеделски култури на Областната дирекция "Земеделие" (ОДЗ) по повод запитване на БТА. Поради пороен дъжд са пропаднали 106 дка с маслодаен слънчоглед, а 8189,3 дка са пропадналите площи с царевица поради сушата.

Прибрана е реколтата от маслодаен слънчоглед в общините Балчик, Добрич, Каварна и Шабла, показват още данните на ОДЗ. Общо 87 процента са реколтираните площи на територията на област Добрич.

Най-висок среден добив отчитат в община Тервел, където са получили 210 кг/дка слънчоглед. Най- малко са получили стопаните в община Шабла 109,7 кг/дка. Пожънатите площи са съответно 68 000 дка в Тервел и 62 000 дка в Шабла.

Средният добив за областта при реколтирани 732 020 дка е 170,5 кг/дка.

Малко над 50 на сто са и ожънатите площи с царевица, сочат данните на ОДЗ. Реколтирани са 565 601 дка от засети 970 800 дка. Средният добив е 320,4 кг/дка. Най-висок добив са прибрали стопаните в община Тервел - 420 кг/дка, а най-нисък в община Шабла - 254,5 кг/дка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари