Над 700 000 ученици прекрачват днес училищния праг

0
За втора година 15 септември е празник, но малко по-различен, под знака на пандемия и анти-ковид мерки
За втора година 15 септември е празник, но малко по-различен, под знака на пандемия и анти-ковид мерки Снимка: Dunavmost / Архив

За втора година 15 септември е празник, но малко по-различен, под знака на пандемия и анти-ковид мерки

Около 706 000 ученици ще влязат в клас отново, а за първи път прага на школото ще прекрачат близо 59 000 първокласници. Празникът, по разпореждане на МОН, ще е на двора, тържества ще се организират само за децата от 1-ви и 8-ми клас.

През новата учебна година децата до IV клас включително няма да носят маски по време на учебен час. Задължителни през целия ден и навсякъде остават маските за всички останали ученици.

Класните стаи обаче ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа и да се извършва редовна дезинфекция.

Новата учебна година започва с малко над 30% ваксинирани учители и повече от 20 на сто преболедували COVID-19.

758 общински и държавни училища ще посрещнат учениците си утре в основно или частично ремонтирани сгради. В други 170 училища ремонтите ще продължат и след началото на учебната година, като техните директори са създали необходимата организация за провеждане на нормален учебен процес, сочат данните на МОН.

По данни на Регионалните управления на образованието учениците от 22 училища ще бъдат временно преместени в други сгради заради продължителни ремонтни дейности. Най-много са тези случаи в областите София, Стара Загора , Пловдив. Част от ремонтите ще приключат още през октомври , а други ще продължат и през 2022 година.

До средата на месец май 14 класа от 9 Френска езикова гимназия в София ще учат в една от сградите на Националната спортна академия на ул. „Гургулят“- заради продължаващо изграждане на нов корпус с физкултурен салон и основен ремонт на старата сграда.

До края на учебната година в други училища ще се обучават учениците на Технологичното училище „Електронни системи“ в София, възпитаниците на 4 учебни заведения в Стара Загора, както и учениците на Професионалната гимназия по селско стопанство в Две Могили.

В първия учебен ден напълно обезпечени с учители ще бъдат седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол, информира БНР.

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област.

Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители.

Ще се търсят варианти в образователната система да бъдат включени пенсионирани учители, педагози, които в момента не работят като такива, както и студенти от педагогически специалности.

В началото на новата учебна година - през месеците септември и октомври- ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение в електронна среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари