Над 60% от медицинските сестри у нас са в пенсионна възраст

1
Броят на акушерките е крайно недостатъчен
Броят на акушерките е крайно недостатъчен

Броят на акушерките е крайно недостатъчен

Около 63% от медицинските сестри в България, които сега работят в лечебните заведения, са на възраст над 63 години. Това означава, че те са в пенсионна възраст, каза Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), предава БТА.

Медицинските сестри и особено акушерките са крайно недостатъчни. И поради тази причина, тези две професии основно трябва да работят много по-усилено, отколкото в предишните 20 години. Поради тази причина, работейки на две или повече места, или дори на едно място, но изпълнявайки длъжността на две или три акушерки, те влагат много повече усилия, за да могат качествено да извършват дейността по отношение на здравните грижи, коментира Василева.

По думите ѝ се получава претоварване, преумора и много сложни отношения между пациенти и лекари.

Всичко това води до симптоми на непрекъсната умора, отчаяние, неудовлетворение от работата. Като се има предвид и ниското заплащане, което получават тези специалисти, всичко това довежда до т.нар. симптоми на „синдрома на изпепеляването“. Хората се чувстват неудовлетворени от професията си, тревожни и в депресивно състояние“, посочи Милка Василева.

Има проучвания, според които 82% от медицинските специалисти твърдят, че имат всички симптоми на „синдрома на изпепеляването“. Останалите 20% също имат симптоми, но не са достигнали крайната степен на „синдрома изпепеляването“, обясни експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Анонимен
    Това говори за необходимост от спешна реформа в здравеопазването.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари