Над 5 милиарда лева за Covid-19

0
Това сочи справка на финансовото министерство
Това сочи справка на финансовото министерство Снимка: БГНЕС

Общо 5,4 млрд. лв. са дадени от държавната хазна

Те са в подкрепа на хората, бизнеса и здравната система от началото на пандемията до края на месец март. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев на депутатски въпрос. През миналата година за мерки срещу Covid-19 са дадени 4,1 млрд. лв., а за първото тримесечие на 2021 г. още 1,3 млрд. лв., поясни Труд.

За мерки за подкрепа на домакинствата са дадени 1,845 млрд. лв., от които 1,2 млрд. лв. през 2020 г. и още 645 млн. лв. през тази. Най-голям дял от тези разходи са за изплащането всеки месец на добавките от 50 лв. към пенсиите. От август до декември 2020 г. за целта са дадени 530,6 млн. лв., а от януари до март 2021 г. - още 314,2 млн. лв. Освен това хазната изплаща обезщетения за безработица и болнични на заразени с Covid-19 или поставени под карантина.

За мерки в подкрепа на бизнеса са дадени общо 2,2 млрд. лв. От тях най-голям дял имат парите, изплатени по мярката за запазване на заетостта 60/40 - 1,165 млрд. лв. За добавки към заплатите на лекари и за подкрепа на здравната система са дадени 1,4 млрд. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук