Над 4000 са носителите на ХИВ в България

0
По данни на Министерството на здравеопазването от началото на година до 11 май 2023 г. са открити нови 77 серопозитивни лица
По данни на Министерството на здравеопазването от началото на година до 11 май 2023 г. са открити нови 77 серопозитивни лица

По данни на Министерството на здравеопазването от началото на година до 11 май 2023 г. са открити нови 77 серопозитивни лица

В периода 15-22 май 2023 г. ще се проведе Европейската седмица за изследване за ХИВ, вирусен хепатит В (HBV), вирусен хепатит С (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ), съобщава Министерството на здравеопазването.

Провеждащата се за 11-та поредна година Европейска седмица за изследване цели да обедини усилията на институциите в Европа за предлагане на услуги за повишаване на осведомеността на населението относно ползите от ранното изследване за ХИВ, хепатити и сексуално преносими инфекции. Допълнителна информация може да бъде открита на официалната страница на Европейската седмица на изследването: https://www.testingweek.eu/about-european-testing-week/

Всяка година в третата неделя от месец май се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година денят е 21 май. Това е пореден, трети етап на Националната АНТИСПИН кампания. Денят е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното тестуване за ХИВ. В България денят се отбелязва от 1992 година, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН. Това е възможност да се уважат усилията на посветилите живота си за подпомагане на хора, живеещи и засегнати от ХИВ.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на година до 11 май 2023 г. са открити нови 77 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1886 г. до сега са 4 125 лица. 86% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път и 14% – при инжекционна употреба на наркотици. Към 31 март 2023 г. общо 2 236 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 200 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към Регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН. КАБКИС са разкрити към РЗИ в градовете Благоевград, Бургас, Варна, В. Търново, Враца, Добрич, Плевен, Пловдив, Русе, Столична РЗИ, Ст. Загора и Хасково.

И тази година доброволците на Българския младежки Червен кръст, партньори на Министерство на здравеопазването, ще организират дейности за запознаване на младите хора по метода „връстници обучават връстници“ за начините на предаване и предпазване от инфекцията.

Информация за инициативите, които ще се провеждат по време Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и Европейска седмица за изследване за ХИВ, хепатити и СПИ, може да видите на интернет страниците на Регионалните здравни инспекции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари