Над 400 доброволци се включиха в мащабния проект „Геномът на България“

0
Проектът включва изследвания как ДНК влияе на човешкото здраве
Проектът включва изследвания как ДНК влияе на човешкото здраве Снимка: Министерство на образованието

Проектът включва изследвания как ДНК влияе на човешкото здраве

Повече от 400 доброволци от София и Пловдив се включиха в пилотната фаза на мащабния проектГеномът на България“, който се реализира от медицинските университети в двата града и Европейската научна инфраструктура за биобанкиране.

Информацията от проекта ще се използва в научни изследвания, свързани с генетични заболявания, като редки болести, рак, чести социално значими заболявания като диабет, сърдечно-съдови болести, невродегенеративни заболявания и дори инфекциозни болести. С участието си в него нашата страна ще се нареди сред държавите, ползващи последните достижения на световната наука, съобщиха от Министерство на образованието.

От събраните абсолютно доброволно кръвни проби ще бъде изолирана ДНК, която да бъде прочетена изцяло (пълно геномно секвениране), за да се открият всички вариации в генома на участниците. Това ще помогне за оформяне на колективния български геном, като в първия етап се планира да се изследват общо 1000 пълнолетни български граждани.

Доброволците в проекта „Геномът на България“ реално помагат за развитието на медицината у нас и в Европа. Чрез него ще се изследва как ДНК-то ни влияе на нашето здраве, какъв е рискът от развитие на различните генетични заболявания, кои варианти в нашия геном определят как българите усвояват различни лекарства, към какви заболявания сме по-предразположени и към кои имаме вродена устойчивост, кои терапии биха били ефективни при всеки участник и кои - не толкова.

Това е шанс всеки от нас да допринесе за здравето на нашите деца, за бъдещето ни като нация, защото дарявайки нашите генетични данни, помагаме за развитието на медицината. Събраната информация ще даде възможност да се прави по-добра профилактика и диагностика, да се разработят по-ефективни и персонализирани терапии за много тежки и чести заболявания“, казва ръководителят на проекта, проф. Радка Кънева.

Българският екип на инициативата включва учени от Медицински университет-София и Медицински университет-Пловдив. Биологичен материал от доброволците се събира в лабораториите на двата университета, а Центърът по молекулна медицина към МУ-София ще извърши геномното секвениране (пълно разчитане на генома), обработка и съхранение на данните. Конфиденциалността е гарантирана, като данните ще бъдат закодирани и съхранявани при най-високо ниво на сигурност.

Очаква се по-късно през 2024г. , след одобрение от ЕК, България да се включи пълноценно и в мащабния проектГеномът на Европа“, за който ще е нужно да се съберат генетичните данни на 6500 пълнолетни български граждани от всички географски райони на България.

Желаещите сега могат да дадат биологичен материал (10 мл кръв), след попълване на въпросник и даване на информирано съгласие, на следните места:

В МУ-СОФИЯ

Център по молекулна медицина,

ул. Здраве 2, гр. София, СБАЛАГ „Майчин дом“, ет. 14

тел: 02/9172 268, имейл: [email protected]

Работното време за взимане на кръв е всеки делничен ден от 09:00-14:00ч.

В МУ-ПЛОВДИВ

Катедра по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“,

Сграда №10, ет. 2,

бул. Васил Априлов 15А

След предварително записване на имейл: [email protected]

Работното време за взимане на кръв е в понеделник, вторник и сряда от 14:00-16:00 ч

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Не!
    Научния лисунгер отново е излязъл да мами човеците. Отново ще ги спасява в името на науката и добруването на българския народ. За съжаление първите измамени са именно младите възпитаници на "ин дъ нейм ъф дъ сайънс". Това са студенти. За нищо на света не дарявайте генетичните си данни. Това не само ще допринесе за по-бързото изтребление на и така изчезващия ни народ, но и цели нещо още по-коварно. А изображението, което са ползвали перфектно илюстрира лицето на измамата наречена редактиране на човешки гени. Дори само този цитат е достатъчен. "Чрез него ще се изследва как ДНК-то ни влияе на нашето здраве, какъв е рискът от развитие на различните генетични заболявания, кои варианти в нашия геном определят как българите усвояват различни лекарства, към какви заболявания сме по-предразположени и към кои имаме вродена устойчивост, кои терапии биха били ефективни при всеки участник и кои - не толкова." Научиш ли към какво сме по-предразположени и към какво имаме вродена устойчивост ти реално вече знаеш как да разработиш патогенни които да избиват селектирани групи
  • 4
    2
    Четете, четете!
    От началото на века започнаха да излизат научни статии, в които се правеха прогнози, че има участъци от човешкия геном, по които безпогрешно може да се различи една група хора от друга. Очакванията бяха, че тези участъци бързо ще бъдат открити и създаването на подобно генетично оръжие ще стане възможно. Всичко това започна след като през 2001 година най-после бе прочетен и съставен целия геном на човека. Веднага бяха стартирани проекти по изучаване на разнообразието на различните човешки геноми и учените започнаха да секвенират ДНК на хиляди най-различни хора, за да разберат в кои точно позиции се различават техните геноми и дали тази информация може да бъде класифицирана по етнически групи. Означава ли това, че създаването на подобно етническо оръжие е невъзможно? Оставям да прецените на самите вас!
  • 2
    1
    Четете, ама внимателно!
    Русия съобщи, че САЩ създава биоагенти, които могат да засягат единствено точно определени етнически групи. Министерството на отбраната на Руската Федерация заяви, че зад граница са прехвърлени големи количества серум от жителите на различни региони на Украйна, принадлежащи само към славянската етническа група. Според руските военни една от задачите на САЩ и техните съюзници е създаването на биоагенти, които могат селективно да поразяват различните етнически групи и в частност само славяните. По всичко личи, че става дума за генетично оръжие, което със сигурност може да различи славяните от другите етнически групи и по този начин да не навреди на „своите“. Генетичните технологии се развиват изключително бързо Според учените, създаването на подобно генетично оръжие е ... възможно. Класическото биологично оръжие действа на практика еднакво върху различните хора. Бактериите и вирусите заразяват всички наред, без да обръщат внимание на ширината на процепа на очите или на цвета на кожата. За да може някакво хипотетично оръжие да поразява представителите на само един етнос и да пощадява всички останали, то трябва да работи на ниво гени. Но до гените не е лесно да се стигне. Първоначално въпросното биологично оръжие трябва по някакъв начин да попадне в човешкото тяло, след това в клетките на това тяло, да намери там необходимия геном, да потърси точно определена последователност на нуклеотиди и когато ги открие да се задейства по такъв начин, че да навреди на човека. През последните няколко години учените наистина създадоха технологии, които дават възможност за селективно разпознаване и прицелване в конкретни участъци на човешкия геном, като по този начин става лечението от сърповидно-клетъчна анемия, слепота, амилоидоза или ХИВ – процес, който наричаме генна терапия. От пролетта на 2020 година всички внимателно наблюдавахме по какъв начин биолозите сравнително бързо създадоха начин за вмъкване на гени на коронавируса в клетките на милиарди хора – добре познатата ни ваксинация срещу COVID-19
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари