Над 3300 русенци празнуват на Димитровден

1
Честито на всички именици!
Честито на всички именици!

Днес православната църква чества паметта на великомъченик Димитър Солунски Чудотворец.

Той е убит за вярата си през трети век. Името му се свързва с множество чудеса и изцеления, заради което е сред най-почитаните светии, особено на Балканите. Приема се за покровител на град Солун и на славянските народи. 

"Настана светлият празник на Христовия воин и мъченик Димитър, който с вярата си светло озарява всичко." Това казва Св. Климент Охридски в похвалното си слово за Свети Димитър, който още от древност е на особена почит сред славянските народи.

"Бъдете светли както е светъл вашия отец небесен. Това е изпълнил Св. Димитър и затова е удостоен с такива чудеса, които и до ден днешен той върши“, отбелязва отец Димитър. Той е един от 170-те хиляди българи, които днес имат имен ден.

3352 жители на Община Русе ще отбележат своя имен ден на 26 октомври, когато православната църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточиви.

Това показва справка в регистрите на общинския отдел ГРАО.

2349 от именниците носят името Димитър, 122 – Димитрина, 141 – Димитра, 257 – Димитринка, 119 – Димо, 49 – Димчо, 67 – Димка, 198 – Митко, 1 – Митьо, 13 – Митю, 36 – Димана.

Честито на всички именици!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари