Над 30 000 кандидати ще се борят в най-скъпите местни избори

0
Изборите в неделя ще са най-сложните за изпълнение, защото ще има четири вида гласуване
Изборите в неделя ще са най-сложните за изпълнение, защото ще има четири вида гласуване Снимка: БГНЕС

Основният проблем отново е слабата подготовка на членовете на изборните комисии.

Местните избори в неделя ще са най-сложните за изпълнение, защото ще има четири вида гласуване - за кметове на общини, общински съветници, кметове на кметства и районни кметове, където има, плюс възможността за използване на преференция. Вотът е и рекордно скъп - ще струва над 70 млн. лв, пише вестник СЕГА.

Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Така ще се избегне т. нар. феномен "15/15", когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.

За да се възползва гласуващият от преференцията си за определен кандидат, е необходимо да знае кой номер в листата е той и да го отбележи със знака Х или V на съответното място. Преференцията се зачита за действителна, ако е отбелязана само на едно място. Ако в бюлетината няма предпочитание, гласът се брои за водача на общинската листа, както е и на парламентарни избори. Прагът за валидност на преференцията е 7% от действителните гласове за съответната листа. Ще има и възможност да се гласува и за "Не подкрепям никого".

Кандидати да участват в местната власт има предостатъчо. Кандидатите за кметове на общини са 1254, а за общински съветници почти 30 000. За кметове на кметства ще се борят 5059 мераклии, а гласуване ще се проведе в 1968 населени места. Гласуване за районни кметове ще има в София, Пловдив и Варна, където ще се съревновават 460 души.

С най-много бюлетини ще се гласува в населените места около София. Те са четири - за кмет на Столичната община, за общински съветници, за кмет на кметство и за районен кмет. Затова и вотът там ще е по-бавен.

За първия тур на изборите са отпечатани над 17 млн. бюлетини. Всяка бюлетина е на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на СИК. В долния й десен ъгъл е сложен осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

Бюлетините, с които се гласува за кмет на община, кмет на кметство, както и районен кмет в София, Пловдив и Варна, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу е опцията "Не подкрепям никого".

От лявата страна на бюлетината за избор на общински съветници са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция.

Гласуването в неделя ще започне в 7.00 ч. и ще приключва в 20.00 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 ч. пред изборните помещения има желаещи да гласуват. Удължаването може да е най-много с час - до 21.00 часа.

В изборния ден гласоподавателят се явява в съответната секция по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Той се легитимира пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт - само избирателите, родени до 31.12.1931 г.). След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетини, които се откъсват от съответния кочан и на гърбовете им се поставя по един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.

От ЦИК напомниха, че се гласува само в тъмната стаичка. Вотът не се показва. В противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетините и пускането им в прозрачните урни.

Важно условие е бюлетината да е сгъната така, че да не се вижда какво е написано в нея. Върху нея трябва да остане място за печат, който трябва да е втори при излизане от тъмната стаичка за гласуване. Все пак избирателят има възможност и да се поправи, ако сгреши. Той може да върне бюлетината на представител на секционната избирателна комисия (СИК), който я бракува с надпис "сгрешена", и ще получи нова, за да упражни вота си.

Въпреки че гласуването у нас е задължително, санкция за нарушителите няма. За разлика от евроизборите, на местните няма да има машинно гласуване. Управляващите от ГЕРБ го отмениха, като основният им аргумент беше сложността и затрудненията в отчитането. Трудностите обаче дойдоха най-вече защото членовете на секционните комисии не бяха обучени как да работят с машините, които бяха доставени късно. Въпреки това грешките бяха пренебрежимо малко, но дадоха повод на управляващите да отменят изобщо недолюбването от тях машинно гласуване вместо да обучат хората.

Представители на изборната администрация твърдят, че от миналите местни избори през 2015 г. има усложнение в подготовката на такъв вот, защото има голям брой кандидати, както и възможността за преференции. Най-слабото звено и сега са представителите на СИК, които не са запознати много добре с механизма на изборната работа. 

И на тези избори, както на всички предишни, отново не бе решен проблемът с "мъртвите души" в избирателните списъци. Проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване", което се занимава с отчитането на резултатите от вота, коментира наскоро, че реално гласоподаватели са 5 800 000 души, но по списъците на ЦИК те са 6 200 000, тоест има 400 000 "мъртви души". Това ще доведе до обявяване на по-ниска избирателна активност в сравнение с реалната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари