Над 3,5 милиарда лева са предвидени по програма „Околна среда“

0
Експертът от МОСВ представи по-специално проектите по програмата в Северен централен район
Експертът от МОСВ представи по-специално проектите по програмата в Северен централен район Снимка: БТА

Експертът от МОСВ представи по-специално проектите по програмата в Северен централен район

Бюджет от над 3 млрд. и половина лева е предвиден по програма „Околна среда“ за програмния период 2021-2027 г. по пет приоритета – води, въздух, отпадъци, риск и изменение на климата и биологично разнообразие. Това съобщи Галина Симеонова, главен директор на Главна дирекция "Оперативна програма "Околна среда" в Министерството на околната среда и водите, която се включи онлайн в регионалната конференция по проекта на БТА „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, която се провежда днес в Русе.

Галина Симеонова припомни, че програмата е одобрена с решение на Европейската комисия през октомври 2022 година. Тя представи и конкретните суми по отделните пет приоритета: за "води" - над милиард и 399 млн. лв; по приоритет "въздух" - над 773 млн. лв; по приоритет "отпадъци" - над 611 млн. лв.; по "риск и изменение на климата" - над 411 млн. лв; за "биологично разнообразие" - над 259 млн. лв., както и техническа помощ от над 81 млн. лева.

Експертът от МОСВ представи по-специално проектите по програмата в Северен централен район по отделните пет приоритета.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите на проекта са по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, вкл. на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари