Над 280 000 възрастни получават над 1000 лева пенсия

6
Всеки трети богат пенсионер живее в столицата
Всеки трети богат пенсионер живее в столицата

Всеки трети богат пенсионер живее в столицата

Едва 284 808 души вземат пенсии над 1000 лв. въпреки няколкото увеличения през последните години. Близо половината от тях получават до 1600 лв., а с над 2000 лв. са 31 775 души. Всеки трети богат пенсионер живее в столицата. Общо пенсионерите у нас към юни са 2 031 059, пише 24 ЧАСА.

Само 1006 пенсионери получават тавана на пенсиите от 3400 лв.

От тях 146 са жени. Това са предимно хора, които през 90-те години са се осигурявали на огромни суми, защото нямаше максимален осигурителен доход, а Националният осигурителен институт има дигитален архив от 1997 г.

Сега таванът не важи само за бивши министър-председатели, президенти и членове на Конституционния съд. Това през юни са трима души. Справка в НОИ пък показва, че тяхната средна пенсия е 4074,23 лв. Причината толкова малко хора да ги получават е наличието на максималния осигурителен доход, който през тази година е 3400 лв., но до 1 април 22 г. беше 3000 лв., а в предишните години - и по-малко. Тоест независимо каква заплата получава един човек той не може да плати осигуровки върху повече от максималния осигурителен доход. А формулата за изчисляване на пенсиите е така направена, че дори човек през целия си живот да се е осигурявал върху 3400 лв., той не би могъл да получи повече от 1850-2000 лв. пенсия в зависимост от това през годините с колко повече от средната заплата е вземал.

Друга причина е, че отпаднаха 3-те “златни години” и пенсиите се изчисляват само с дохода от 2000 г. Трите златни години позволяваха вдигане на пенсията с доходи отпреди 1997 г., като така се компенсираха трудови неблагополучия в годините след това.

84 470 жени получават пенсии над 1000 лв. В 14 области пък нито една жена не получава тавана от 3400 лв. Това са Благоевград, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Сливен, Добрич, Търговище, Хасково и Шумен.

Най-много богати пенсионерки живеят в София, където максимална пенсия вземат 109 жени.

На следващо място в класацията са Пловдив и Варна, но там 3400 лева са успели да стигнат едва по 6 жени. В Бургас и София-област максимална пенсия стига по 4 пенсионерки, а в Плевен я получават 3. Във всички останали 8 области става дума само за по една или две жени.

Средната пенсия на дамите пък е 579,80 лв., или едва със 112,80 лв. повече от минималната.

В Кърджали е най-ниската женска пенсия - средно 479,13 лева.

414 686 души получават минимална пенсия от 467 лв., а още 397 796 са под нея.

Все по-малко са пенсионерите, които отговарят на най-масовите условия за пенсиониране - с достатъчно стаж и възраст.

През първите три месеца на годината по този ред са се пенсионирали 6407 души.

Повече от “нормалните пенсии са тези, отпуснати за инвалидност поради общо заболяване - 7723, показва друг анализ на НОИ.

Това е с 23% повече спрямо същия период на предходната година, когато са били 6279 души. Причината е, че в началото на годината бяха приети законови промени, за да се спре практиката хората да чакат с години да се явят пред ТЕЛК. И вече, когато забавянето е по вина на ТЕЛК, старите експертни решения служебно се удължават. Така от 29 януари не се спират пенсиите и помощите (като безплатни винетни стикери, лична помощ, асистентска подкрепа, данъчни облекчения) до издаването на новите им решения.

Още през първия месец след влизането на промените в сила НОИ възстанови 1000 инвалидни пенсии.

Другата причина е, че ТЕЛК до живот вече се дава за още 31 заболявания и хората не се разкарват за преосвидетелстване на всеки 3 г. Въведе се и нова формула. Най-голям процент се дава за най-тежкото увреждане, но към него ще се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите увреждания.

Новите пенсионери, които са избрали да се пенсионират до една година предсрочно срещу доживотно намалена пенсия, са 1823. Интересното е, че те получават и по-високи пенсии. В момента средната основна пенсия е 669 лв. Сумата с достатъчно стаж и възраст е 671,20 лв., докато предсрочната е със 120 лв. отгоре.

Продължават да се увеличават хората, които чакат до 67 г., за да се пенсионират, защото не им достига стаж. През първите три месеца на година са 3175 души, докато през същия период на миналата година са били 2909 души.

Ако човек няма стаж, но е работил поне 15 г., може да се пенсионира при навършване на 67-годишна възраст (това е условието и за двата пола). Основната причина е увеличаването на пенсионната възраст и на изискуемия осигурителен стаж, ограничаването на ранното пенсиониране, както и поради наличието на стимули за по-дълго оставане на пазара на труда на възрастните работници, обясняват експертите. Както “24 часа” писа, групата на хората, които нямат право на нормална пенсия, ще се увеличава, когато започне интензивното пенсиониране на трудово активните през 90-те години хора. Това се дължи на факта, че част от тях са правили компромиси и не са се осигурявали на реалните си пари.

Тенденцията продължава и през следващото десетилетие. През 2002 г. например повече от половината от осигурените са били на минималната заплата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари