Двойно повече мераклии за ранна пенсия

0
Вдовците ще вземат 30% от парите на починалия
Вдовците ще вземат 30% от парите на починалия

Вдовците ще вземат 30% от парите на починалия

Броят на хората, решили да се пенсионират до една година по-рано, се е увеличил двойно само за последните четири години, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ).

Те получават пожизнено намалена с 0,4% месечно пенсия, но въпреки това са предпочели да приключат с редовната работа. През 2019 г. предсрочно пенсионирани са 14 901, а през 2022 г. броят им е 34 816. Средствата, необходими за изплащането на тези пенсии, пък нарастват четирикратно.

Изискването за предсрочно пенсиониране е да си покрил необходимия за съответната година стаж, който за 2024 г. е и 36 г. и 6 м. за жените и 39 г. и 6 м. за мъжете. Необходимата възраст пък е 62 г. и 2 м. за жените и 64 г. и 7 м. за мъжете. Няколко са възможните хипотези за предсрочно пенсиониране. През последните години една голяма група от хората в пенсионна възраст имат достатъчен стаж, но не отговарят за навършената възраст, която всяка година се увеличава с по 2 месеца. Затова и решават да се възползват от регламентираната през 2016 г. възможност. Не е за пропускане и фактът, че при пенсиониране се получават от 2 до 6 заплати накуп, коментират експерти в областта на пенсионната система, цитирани от Telegraph.bg.

Друг мотив за тези, които решават да излязат в пенсия предсрочно, е да продължат да работят с пенсия и заплата, ако останат на същата длъжност със същия размер на заплащането.

„Основният мотив е да получават пенсия и заплата, като продължат да работят“, коментира икономистът Мика Зайкова. Според нея това е „принудителна мярка“, защото доходите не могат да достигнат издръжката на живот.

„Дори средната пенсия да е близка до минималната работна заплата, пак средствата не са достатъчни. Инфлацията може и да намалява, но като я определяме, не вземаме индекса на потребителските цени, а той изобщо не намалява“, допълни Зайкова.

Сред пенсионираните предсрочно с намалена пенсия има и такива, които продължават да работят на граждански договор и това ги освобождава от задължението да плащат пенсионни осигуровки. Идеята гражданските договори да се уеднаквят с трудовите не мина през парламента, така че пенсионерите ще продължат да плащат само здравни осигуровки. Освен всичко останало намалените пенсии се актуализират като всички останали всяка година със съответния процент по Швейцарското правило.

827 лева е средната пенсия у нас

Средният размер на пенсиите за миналата година у нас бе 827,14 лв. Средната пенсия при мъжете е на стойност 836 лв., а при жените е с над 100 лв. по-ниска - 706,25 лв. Почти 560 лв. е средният доход, който получават хората с инвалидност при общо заболяване. При земеделските стопани и кооператори тя е средно 750 лв. Средният размер на намалените пенсии пък е 800 лв., което е близо до средната пенсия, а това е и вероятен мотив за предсрочно пенсиониране с намален размер. Общият годишен разход за изплащане на лични пенсии за осигурителен стаж и възраст в периода от 2019 г. до 2022 г. се увеличава с 4,8 млрд. лв., или с 65,4%. Разходите за изплащане на пенсии, отпуснати при специални условия, което включва и намалените, са 2,6 млрд. лв. през 2022 г., тоест ръстът е почти два пъти. Това обаче е за сметка на пенсиите, отпуснати по общия ред - при навършване на възраст и с изпълнен стаж, които намаляват.

Вдовишки пенсии

Така наречените вдовишки пенсии от 1 юли тази година ще се изчисляват като 30% от пенсията на починалия съпруг. Досега процентите бяха 26,5. С увеличението сумата на добавката ще доближи средно 200 лв. Пенсията на починалия съпруг обаче се актуализира също по Швейцарското правило, което предполага още нарастване на сумата. Вдовишки добавки у нас получават малко над 680 хиляди пенсионери.

Над 5000 пенсионери вземат пари до тавана

На 5163 пенсионери месечният доход е на суми до определения таван, който и тази година остава 3400 лв. Между 2500 лв. и 3000 лв. пък получават малко под 13 000 българи, сочи статистиката на Националния осигурителен институт. Най-масовата група пенсионери обаче вземат между 444,59 лв. и 523 лв. Следващата по масовост е групата на хората, които получават между 600 и 700 лв. - 272 297 души. Почти толкова са и тези с пенсия между 500 и 600 лв. Въпреки че средната пенсия у нас е около 826 лв., тези, чийто месечен доход е между 700 и 800 лв., са два пъти по-малко от горните групи - 142 600 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    айде пак
    броите на хората парите! Всеки решава сам за себе си кое му е изгодно, кое не! Егати дървените философи!
  • 2
    2
    Ван
    Всеки иска да е пенсионер , хем сигурен доход , хем нещо допълнително ако има . Обаче дискриминацията между мъже и жени е дивашка. Мъжете са прецакани и не се усещат.
  • -3
    1
    пенсия
    Мерак,рак и простак не се лекува но като вземат по 30 лв. по-малко на месец,а за година половин пенсия - Реват с крокодилски сълзи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари