Над 24 000 бъдещи пенсионери са прехвърлили пари към ДОО тази година

1
Това е чувствително повече спрямо подадените през цялата 2020 г.
Това е чувствително повече спрямо подадените през цялата 2020 г. Снимка: Dunavmost

Общо подадените заявления за прехвърляне на пари от частните пенсионни дружества към Държавното обществено осигуряване от 2015 година до края на юни тази година са 81 000.

Статистиката на НОИ показва, че само от януари до юни, когато се даде възможност за прехвърляне на средства, това са направили 24 500 бъдещи пенсионери, предава БНР. Тези хора са избрали да получават една пенсия от държавата, която ще е в пълен размер, след като са се отказали да получават втора от частните фондове.

Директорът на дирекция „Пенсии“ в НОИ Любомира Язаджиева отчете силен интерес за прехвърлянето на средствата от частните фондове към държавата през първите 6 месеца. Като така направилите избора ще получават една пенсия в пълен размер:

Това е чувствително повече спрямо подадените през цялата 2020 г. например заявления, които са били 16 300. Това са хора, които още не са пенсионирали и на които може да им остават повече или по-малко от 5 години до навършване на пенсионната възраст“.

И догодина прехвърлянето на средствата от частните пенсионни фондове към НОИ ще продължи.

Хората, които между 1 януари 2022 г. и края на 2025 г. ще навършат общата пенсионна възраст могат да го направят една година преди навършването ѝ.

За тези хора има възможност да се върнат обратно в частните пенсионни фондове, ако преценят: „Тази възможност е дадена, но също е ограничена с едногодишен срок, преди навършване на пенсионната възраст, за тази кохорта лица, които я навършват до края на 2025 година“.

Условието за връщането в частен фонд обаче е, да е изтекла една година от прехвърлянето на парите в НОИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От утре съм в отпуска! И днес като си тръгвах от офиса, трябваше да мина "странично" през вратата... Усмивката ми не се побираше в касата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари