Над 1000 българи чакат за трансплантация на органи

0
Най-много хора очакват присаждане на бъбрек, съобщиха от МЗ
Най-много хора очакват присаждане на бъбрек, съобщиха от МЗ Снимка: iStock

1016 български граждани чакат за трансплантация и живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи – 9 октомври.

Чакащи за присаждане на бъбрек са 899 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 42 български граждани, а от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 21 наши сънародници. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 души, а на тънки черва – един човек.

Според действащото в България законодателство всяко лице над 18-годишна възраст може да бъде потенциален донор на органи, освен ако приживе писмено не е изразило своето несъгласие. Лице под 18 години може да бъде донор на органи само с писмено съгласие на своите родители, попечител или настойник, припомнят от здравното министерство.

Оттам допълниха, че тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“, като целта е повече граждани да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

Един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани, посочват още от МЗ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари