Над 1 500 руснаци се бият на страната на "Ислямска държава"

0
Това гласят данните изнесени официално  от Националния антитерористичен комитет
Това гласят данните изнесени официално от Националния антитерористичен комитет

Това заяви по руското национална радио Елена Сутормина, председател на комисията за обществената дипломация на Руската Федерация.

Предните официално изнесени от Националния антитерористичен комитет данни гласяха, че на страната на джихадистите в Сирия се бият между 800 и хиляда и 500 руски граждани.

Според Сутормина хората, които вербуват бойци за “Ислямска държава”, се насочват по-специално към отдалечени села, където младежите нямат перспективи за реализация.

Каквато и да е точната цифра, тези данни накуп с публикувани онлайн сателитни снимки, които доказват че в Сирия има руска техника, предизвикаха леко затопляне на дипломатическите отношения между Москва и Вашингтон.

Правителството на Съединените щати е склонно да започне диалог с Русия по сирийския въпрос от седмица.

Според американски медии Белият дом е близко до съгласие за преговори с Москва, а също така се разглежда възможността за лична среща между Барак Обама и Владимир Путин.

Възможност за такава има още на течащата в момента 70-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Според анализатори провалът на програмата по подготовка на бойци на сирийската въоръжена опозиция, финансирана от Съединените щати, е допълнителен фактор, който предизвика смяна в позицията на Вашингтон по отношение на Русия.

Същевременно сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, че страната му ще поиска руски войски да се бият заедно със сирийските, ако възникне нужда, но отрече сега в Сирия да има руски войници.

Муалем разговаря в Дамаск със специалния пратеник на ООН за Сирия, Стафан де Мистура.

Днес представителят на Световната организация ще представи план за уреждане на кризата.

Пратеникът на ООН предвижда да създаде работни групи за подготовка на международна конференция Женева-3. Очаква се тя да се състои в началото на октомври.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари