Началникът на отбраната: Трябва ни подводница

0
Два патрулни кораба не са достатъчни, трябват шест
Два патрулни кораба не са достатъчни, трябват шест Видео: Дарик радио

"Търново ще бъде домакин на шести май, когато ще се отбележи Денят на храбростта и на Българската армия."

Това заяви началникът на отбраната Емил Ефтимов пред Дарик радио.

Ще има пеши парад, ще премине и техника, но адмирал Евтимов подчерта, че искат да покажат младото лице на армията.

Във Варна също ще има прояви, както и в София.

Гражданите ще имат възможност да проследят, чрез телевизиите, всички прояви. Ще летят военни самолети, ще има въздушен десант и на парашутисти от специалните сили, посочи адмирал Ефтимов.

Армията има готовност да се включи и да подпомага, ако е необходимо противоепедимичните марки срещу коронавируса. Армията обаче до момента не се е наложило да помага в тази дейност.

Оказали сме логостична помощ със средства, но бойци от армията не са се включвали, каза адмирал Евтимов.

Имаме готовност до шестия час, ако МС вземе решение, да се включим подчерта той.

Четирима души от военния персонални са болни от Ковид-19. Те са настанени във ВМА. Около 200 души от армията са под карантина, но те не са болни, а са се завърнали от мисии, стана ясно от разговора.

Един военен от контингента ни в Босна и Херцеговина е бил с положителен тест, той бе върнат, но вече е готов отново да изпълнява мисии.

Друга голяма тема в разговора бе модернизацията на армията на фона борбата с коронавируса.

Адмирал Ефтимов отговори, че ако не е било инвестирано в здравеопазването през годините то борбата с епидемията е щяла да бъде на друго ниво. 

Според него, армията трябва да бъде подкрепяна от обществото, защото това е част от сигурността на държавата, както и здравеопазването.

Проектите за модернизацията на армията през придобиването на нов боен самолет ще трябва да се свърже с другите родове въоръжени сили, за да могат те да действат като едно цяло.

Първите самолети F-16 ще бъдат доставени праз март 2023 година, а останалите 6 през 20124 година посочи адмирал Ефтимов. Американците са уверили, че заводите за производство на самолети не са засегнати от епидемията и работят.

Адмирал Ефтимов даде подробности и по развитието на модернизацията на флота. Два патрулни кораба не са достатъчни, стана ясно в разговора. Според адмирал Ефтимов - трябват шест.

Според него ни трябва и подводница. Това е ефикасно и икономично средство за наблюдения на широка акватория на Черно море. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари