Наблюдават Вселената от Чили с най-голямата камера в света

0
Устройството тежи 2,8 тона и ще бъде монтирано на телескоп
Устройството тежи 2,8 тона и ще бъде монтирано на телескоп

Устройството тежи 2,8 тона и ще бъде монтирано на телескоп

Северната част на Чили, едно от най-добрите места за астрономически наблюдения, се подготвя да посрещне най-голямата камера, създавана някога, с надеждата да направи революция в изучаването на Вселената, предаде АФП.

Устройството, което е с размерите на малък автомобил и тежи 2,8 тона, ще бъде монтирано на телескоп, който се изгражда в момента. Камерата ще даде възможност да се надникне в небето както никога досега, съобщиха за АФП ръководителите проекта, който е финансиран от САЩ.

Струващият около 800 милиона щатски долара апарат ще започне да прави снимки през първата половина на 2025 година. На всеки три дни камерата ще сканира небето, повтаряйки това до безкрай.

Ще преминем от "изучаване на една звезда… към проучване на милиарди звезди наведнъж", ентусиазира се Бруно Диас, председател на Чилийското астрономическо дружество.

"Това ще бъде промяна на парадигмата в астрономията", казва Стюарт Кордър, заместник-директор на "Ноарлаб" (NoirLab), американският изследователски център, който управлява обсерваторията. Тя е разположена на върха Серо Пачон, на 560 км северно от столицата Сантяго, на надморска височина над 2500 метра.

С този проект страната затвърждава позициите си в областта на астрономическите наблюдения, като по данни на Чилийското астрономическо дружество на нейна територия са инсталирани една трета от най-мощните телескопи в света.

След десет години камерата LSST (Space-Time Research as а Legacy for Posterity) ще разполага с данни за двадесет милиона галактики, 17 милиарда звезди и шест милиона космически обекта.

Учените ще разполагат с обновен каталог от изображения на Слънчевата система, ще могат да картографират Млечния път и ще постигнат напредък в изследванията на енергията и тъмната материя.

Устройството ще бъде оборудвано с 3200-мегапикселов цифров сензор. Произведен в Калифорния, апаратът ще утрои капацитета на най-мощната съществуваща в момента камера - японската Hyper Suprime-Cam с резолюция 870 мегапиксела. Той ще бъде и шест пъти по-мощен от сегашната най-мощна камера на "Ноарлаб".

Телескопът, на който ще бъде поставена камерата, има огледало с диаметър 8,4 метра.

Обсерваторията "Вера К. Рубин" - кръстена на американската астрономка, открила тъмната материя, където ще бъде разположена огромната камера, е един от най-големите чилийски астрономически центрове.

Природните условия в пустинните райони в северната част на страната, между Тихия океан и Андите, допринасят за най-ясното небе на планетата, благодарение на ниската облачност и сухия климат.

В Чили се намират телескопите на повече от тридесет държави, включително някои от най-мощните астрономически инструменти в света, отбелязва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари