Въвеждат нови мерки в държавата

2
Предлагат почти пълно затваряне на държавата от петък
Предлагат почти пълно затваряне на държавата от петък Видео: NOVA

Те бяха обявени от здравния министър

Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов, информира NOVA

„Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателя на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на министерски съвет”, обяви здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор представи данни за заболяемостта в страната. Тя надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа.

"Предложих удължаване срока на извънредната противодепидемична обстановка с 4 месеца.

Преустановяване на присъствените занятия, стажове, практики във всички университети, училища, детски градини, ясли, извънкласни занимания.

Преустановяване работата на всички търговски магазини, тип, мол, заведения и др., с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, пощи.

Няма ограничение в дейността на обществения транспорт.

Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си", заяви още проф. Костадин Ангелов.

"Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина, ще спасят хиляди човешки животи. Ако мерките дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата поне месец, каза още проф. Костадин Ангелов.

Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари