Доц. Околийски: Очакват се безплатни ваксини за COVID-19 в края на 2020 г.

0
Доц. Околийски обясни, че СЗО са си дали сметка, че наистина мащабът на пандемията е по-голям отколкото показва статистиката
Доц. Околийски обясни, че СЗО са си дали сметка, че наистина мащабът на пандемията е по-голям отколкото показва статистиката Снимка: bTV

Представителят на СЗО у нас обясни, че се очаква втора вълна на коронавируса

"Може да се очакват безплатни ваксини в Европа в края на тази година и в началото на другата". Това коментира в студиото на „Тази сутрин“ доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация у нас.

„Тази ваксина ще бъде произведена в достатъчни количества, че да бъде експортирана до отделните страни и да задоволи най-неотложните нужди за най–нуждаещите се – здравният персонал, хората с хронични заболявания и след това стъпка по стъпка за населението“, добави представителят на СЗО у нас.

Според него втората вълна предстои:

"Чакаме втора вълна на COVID-19, България не е сред най-тревожните страни, но след платото може да последва рязък скок през есента на заболели", добави Околийски.

Той поясни, че в организацията са си дали сметка, че наистина мащабът на пандемията е по-голям отколкото показва статистиката.

Доц. Околийски добави, че най-големите обърквания идват от разнопосочните сигнали от професионалистите:

"В самото начало СЗО имаше посланието да имаме единно послание, което в България много добре функционираше, и после по различни причини това послание се раздвои, посланието на СЗО и Европейският център за контрола на заболяванията, както и РЗИ е, че трябва да има определени епидемични мерки и другите послания, които са много прости – не носете маски. Но какви са научните доказателства даден специалист да каже това, това са субективни твърдения, рискува се да се заразяват като не носят маски", коментира Околийски.

Именно затова той подкрепи връщането на брифингите веднъж седмично в четвъртък. "Хората се нуждаят от адекватна и точна информация, особено когато особено социалните медии са изпълнени с фалшиви новини", добави експертът.

Той коментира и новите бързи тестове, предназначени за незаможните страни и поясни, че 120 млн. ще отидат основно за страни в африканския регион, за да се направи скрининг на големи групи, което е стъпка в борбата с коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари