НА ЖИВО: Министър Петков изслушва Надзорния съвет на ББР

0
Целта на срещата е предоставяне на информация от членовете на Надзорния съвет относно осъществяваните контролни функции върху дейността на Управителния съвет и дейността на ББР като цяло
Целта на срещата е предоставяне на информация от членовете на Надзорния съвет относно осъществяваните контролни функции върху дейността на Управителния съвет и дейността на ББР като цяло Видео: Министерство на икономиката

БНБ е отказала смяната на Надзорния съвет на държавната банка, Управителния съвет не е предоставял информация за големите експозиции

Двама от Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР)– Митко Симеонов и Велина Бурска не се явиха на публичната покана за разговор с министъра на икономиката Кирил Петков, пише Mediapool.bg

Той прибягна до този ход, за да разбере какво се случва в държавната банка, след като миналата седмица му бе отказана информация за отпуснати кредити за близо 1 милиард лева на 8 компании.

В момента тече публичното изслушване на председателя на Надзорния съвет Стамен Янев – бивш заместник-министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов, а сега Кирил Петков го върна на стария му пост шеф на Агенцията за инвестициите. Янев е на поста шеф на надзора на ББР от осем месеца.

Той каза, че Управителния съвет (УС) на банката не е докладвал на Надзорния съвет (НС)за големите кредити, които са били отпуснати. Има затруднена комуникация между УС и НС на ББР, каза Янев.

Той заяви, че по негово време не са били отпускани големи заеми на фирми. Работело се е по подобряване на гаранционните схеми между ББР и частните банки, които отпускат земи на малките фирми и граждани за преодоляване на кризата от коронавируса.

Срещата с председателя на НС на ББР Стамен Янев се излъчва на страницата на Фейсбук на Министерството на икономиката и в Youtube канала на ведомството.

Целта на срещата е предоставяне на информация от членовете на Надзорния съвет относно осъществяваните контролни функции върху дейността на Управителния съвет и дейността на ББР като цяло, се казва в съобщение на Министерството на икономиката. Надзорният съвет одобрява отпускането на всеки кредит над 5 млн. лв.

Митко Симеонов и Велина Бурска са членове на Надзорния съвет на ББР от 2017 г. Двамата са работили заедно с бившия министър на икономиката Емил Караниколов в Столичната общинска агенция за приватизация. Караниколов беше неин шеф преди да стане министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов от квотата на партия "Атака".

В сряда министър Кирил Петков смени одитния комитет на ББР, но от Министерството на икономиката не съобщават имената на новите членове.

Веднага след встъпването си в длъжност Кирил Петков обяви, че ще направи пълна ревизия на дейността на ББР и се закани да смени шефовете на надзора на банката, но към момента очевидно среща съпротива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари