НА ЖИВО: Бурни дебати в парламента за оставката на кабинета "Борисов 3"

1
ГЕРБ не дава парламентът да гласува оставката на правителството
ГЕРБ не дава парламентът да гласува оставката на правителството Видео: Novini.bg

ГЕРБ не дава парламентът да гласува оставката на правителството

С поименна проверка започна днешното заседание на новото 45-о Народно събрание. То се води от новия председател Ива Митева, избрана с голяма подкрепа във вчерашното тържествено начало. 

Прави впечатление, че министрите в оставка от кабинета "Борисов 3", които са избрани и за депутати, отсъстват. По същото време пък здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов дава брифинг в Министерския съвет относно ситуацията с коронавируса. След направената проверка бе установено, че кворум има и заседанието започна. 

Още в първия си работен ден новите депутатите внесоха редица законопроекти. Днес се предвижда обсъждане на проект за ревизия на кабинета "Борисов 3".

Още в началото се породи правен спор - трябва ли парламентът да гласува оставката на правителството. От ГЕРБ опонираха, че такава вече е внесена в деловодството на парламента още вчера. От "Изправи се! Мутри вън!" (ИСМВ) обаче са категорични, че практиката е да има гласуване, информира Novini.bg.

"Искате да унижите Бойко Борисов, кабинета, ГЕРБ. За пръв път не знам накъде да се обърна, къде е мнозинството. очевидно опозицията е в средата (ГЕРБ, бел.ред.)", коментира Александър Ненков.

Той призова новите депутати да спрат да се бавят и да поемат отговорността си за съставянето на нов кабинет.

"Стегнете се, направете си кабинет и Бойко Борисов и неговият кабинет ще отидат в историята", призова Ненков. 

След дълъг спор в крайна сметка оставката на кабинета бе приета със 157 гласа „за“.

По-късно в пленарната зала се чуха тревогите на формациите за разпускането на Националния оперативен щаб (НОЩ), което стана с решение на Министерския съвет вчера. Въпреки че здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да информират обществото за ситуацията с коронавируса и за ваксинационния план, "Изправи се! Мутри вън!, БСП, ДПС и Демократична България предупредиха, че кризата не е преминала и има опасност за здравната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари