На жените им е най-добре в България

1
България е държавата в Европа, която предлага най-добри условия за работа и майчинство на жените
България е държавата в Европа, която предлага най-добри условия за работа и майчинство на жените

България е държавата в Европа, която предлага най-добри условия за работа и майчинство на жените

Това сочи проучване на британската маркетингова компания Reboot Online, огласено в навечерието на Осми март, цитирано от Сега. Според него нашата страна събира 236,6 точки от възможни 300 по общи гаранции за равенство на половете. Тя отстъпва само на Норвегия по участие на жените в управленските дейности.

Хърватия е на второ място с добри съвкупни условия за живот и работа на жените. Тя събира 229,9 точки. В първата петица са също Естония, Норвегия и Словакия, а след тях са Словения, Румъния и Италия.

Швеция, която е известна като социална държава със силно изявена политика за равенство на половете, е на 10-то място, изпреварена от Латвия. Общо взето, държавите от бившия социалистически лагер се представят по-добре в класацията.

А къде може да се каже, че мъжете се държат "като турци" с жените? Естествено в Турция, която е на последно място в класацията с 39,9 точки. В зоната на най-зле представящите се заедно с нея се класират Португалия, Австрия, Люксембург и Германия, но в Турция жените имат повече достъп до ръководни постове, отколкото в Германия и Австрия.

Франция, която би трябвало да се слави с галантни мъже, е на 20-то място със 103,2 точки, а Испания е на 22-ро място. Значително по-добре се класира Великобритания, която е на 12-то място.

Директорката на Reboot Online Наоми Ейръни коментира резултатите като "признак за малък напредък на равенството на работното място в Европа". "Балкански страни като България и Хърватия, които се класират високо, показват, че е възможно подобрение на средата. Но разочароващите позиции на богати държави като Германия и Дания свидетелстват, че напредъкът е бавен", заяви тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари