На този ден: Зловеща бомбардировка над София преди 79 години

0
Това е шестата поред и най-страшна бомбардировка на британско-американската авиация над София - хвърлените бомби са общо 1784
Това е шестата поред и най-страшна бомбардировка на британско-американската авиация над София - хвърлените бомби са общо 1784 Снимка: БНР / Архивен фонд / Цанко Лавренов

Това е шестата поред и най-страшна бомбардировка на британско-американската авиация над София - хвърлените бомби са общо 1784

На 10 януари през 1944 година е извършена шестата бомбардировка над София от страна на британско-американската авиация.

Тя е и най-страшната. В резултат на дневното и нощното нападение над София загиват 947 човека и са ранени 710. Тежко ударени са 3731 сгради – разрушени 93 държавни и 3211 частни сгради и 427 са полуразрушени. Съобщителната и водоснабдителна мрежа са прекъснати, пламтят южното крило на Народния театър, сградата на БАН, съседните здания. Хвърлените бомби над София са общо 1784. Жестоките въздушните удари на 10 януари силно разстройват обществения живот в столицата и започва евакуация.

До 16 януари 300 000 жители напускат града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    colibri
    Нали сега има паметник в София на американските летци- от благодарност?! ;)
  • 10
    2
    Мнение
    И това ако не е тероризъм здраве му кажи! Няма по-големи терористи от Сащ и Великобритания! Трябва да поискаме репарации от международен съд заради техните действия а и други държави трябва да се обединят срещу тях примери много: Судан, Египет, Сомалия, Йемен, Иран, Ирак, Сирия, бивша Югославия, Мексико, Венецуела, Бразилия, Индия, Китай, Северна Корея, Монголия, Русия, държавите от Карибския басейн, централна Азия списъка е безкраен! Скорошен разпад на англо-саксонската сган!
  • 1
    1
    Az
    Предлагам да изказваме на този ден всяка година почит и благодарност към братските САЩ и Великобритания и пеем песни за възхвала на НАТО... и да плюем дружно срещу Русия и руснаците !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари