На кого принадлежи Луната?

0
50 години след кацането на първия човек на Луната е въпрос на време полетите дотам да станат рутина
50 години след кацането на първия човек на Луната е въпрос на време полетите дотам да станат рутина

На кого принадлежи Луната? Този въпрос бистриха над 100 учени на специален конгрес за създаване на международни правила за Космоса, който се провежда от четвъртък в университета в Кьолн.

50 години след кацането на първия човек на Луната е въпрос на време полетите дотам да станат рутина. Но те все още не са регулирани правно, а има десетки важни точки, които трябва да се обсъдят и приемат от всички страни.

“Важно е да започнем още сега със създаването на закони за Космоса, които да важат за всички”, обясни професор Щефан Хобе, председател на най-големия в Европа институт по космонавтика в Кьолн. “Идеите за това как всеки от нас просто се качва на космически кораб и отива до Луната стават все по-реални”, призна той. Затова е нужно да се помисли за правила за движение и поведение и извън Земята. Най-големият проблем и към този момент обаче е космическият отпадък. “Милиони части от неизползвани вече сателити и ракети обикалят около Земята. Нито една държава не се чувства отговорна за събирането им”, посочи професорът. Не по-маловажен е и въпросът кому принадлежат ресурсите на Луната. Учените се разбраха по него – на всички. Не може да има държава с претенции върху тях. “Няма да парцелираме Луната, тя е на всички ни”, заяви Хобе

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари