На Камен бряг - ново засядане и тор в морето

0
Акцията по обезопасяването на "Vera Su" преминава трудно
Акцията по обезопасяването на "Vera Su" преминава трудно

Акцията по обезопасяването на "Vera Su" преминава трудно

Акцията по обезопасяването на заседналия край Камен бряг кораб "Vera Su" преминава трудно. Тя стартира снощи около 21.30. Успешно е прехвърлено горивото на плавателния съд. Но на кадри, разпространени от специализирания сайт maritame.bg, който предаваше операцията на живо, се вижда как при прехвърлянето на корабния товар се изсипват огромни количества в морето. Товарът - азотни торове, се прехвърля чрез кран. Освен това, насред вятър и вълни заседна и баржата, която трябва да пренесе разтоварените количества.

"Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване", обясни сутринта пред БНТ Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна. По думите му вятърът, вълнението и лошото време ще усложни работата. Според maritame.bg баржата е изтеглена и в момента пътува към Варна.

За да бъде изтеглен корабът, трябва да се претовари солидна част от товара му - вероятно половината от всичките около 3300 тона. Времето не е добро, а прогнозата е за влошаване от утре. Въпреки това очакванията са днес да бъде направен опит за изтегляне на "Vera Su".

Преди това корабът бе укрепен с резервни котви, извършени бяха и два водолазни огледа. Екоминистерството пък съобщи, че при пробите от 25 септември е установено замърсяване на водата, вследствие на разлив от съда, но не даде подробности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари