На каква възраст започва стареенето

1
Процесът на стареене зависи не само от вас и вашия начин на живот, но и от стреса и от околната среда
Процесът на стареене зависи не само от вас и вашия начин на живот, но и от стреса и от околната среда Снимка: Leszek Glasner / Shutterstock

Някои на 60 все още се чувстват млади, докато други се разпадат на 20

 Разбира се, процесът на стареене зависи не само от вас и вашия начин на живот, но и от стреса и от околната среда. "Rambler" разказва за какво мислят учените, и кога човек започне да остарява.

Възраст и личност

Лекарите и изследователите имат различни версии по този въпрос, но според последните анализи, стареенето на човека започва на 50 - 55 години.

Учени от различни страни са проучили как гените действат активно в човешкото тяло от 20 до 90 години. Те направиха това, за да разберат в кой момент всички процеси в тялото се забавят и намаляват.

В резултат те открили, че за всеки човек възрастта е индивидуална, но при повечето хора стареенето започва на възраст 50 - 55 години. Както учените са установили, до 50 години човек може да има една картина на работата на гените и след тази възраст тя вече се променя. Учените откриха също, че мерки за забавяне на стареенето трябва да се предприемат точно на тази възраст.

Как да забавим стареенето

Не говорим за процедури против стареене. Стареенето, според учените, става на генетично ниво. Ето защо, ако се надявате да поддържате младостта възможно най-дълго, трябва да се тревожите за здравето и начина си на живот преди настъпването на 55 години. Ако започнете по-късно, тогава вече не можете да обърнете и забавите процеса.

Учените препоръчват на първо място да се обърне внимание на диетата им. Според лекарите повечето столетници спазват диета и не са с наднормено тегло. В допълнение към активния начин на живот, лекарите препоръчват да се обърне внимание на съня. Не трябва да оставате будни твърде дълго, но също така не е необходимо да спите по цели дни. За здравословен сън за човек се счита от 6 до 8 часа. 

Източник: zdrave.to

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари