На днешната дата е приета Димитровската конституция

0
Георги Димитров при приемането на Конституцията от 1947 година
Георги Димитров при приемането на Конституцията от 1947 година

Конституцията на Народна република България от 1947 г., известна още като Димитровска конституция, е приета на 4 декември 1947 г. от 6-то велико народно събрание.

Тя е основен закон, уреждащ обществено-политическите и стопански отношения, държавното устройство и основните права и задължения на гражданите на Народна република България за периода 6 декември 1947 - 18 май 1971 г.

Свикването на Велико Народно събрание, което да промени формата на държавно управление и да внесе промени в действащата Конституция на Българското княжество от 1879 г., известна и като Търновската конституция, е стратегическа задача, обявена с Програмата на Отечествения фронт от 1942 г.

След края на Втората световна война 26 Обикновено Народно събрание след решение на НС на ОФ от 22 юни 1946 г. приема Закона за допитване до народа за премахване на монархията и провъзгласяване на народна република и свикване на Велико народно събрание. Референдумът има положителен резултат и на 4 декември 1946 г. е публикуван проект на ОФ за нова конституция. Избрано е 6 Велико народно събрание което да обсъди и приеме новата конституция.

Допитването до народа за формата на държавно управление от 8 септември 1946 г. предизвиква дълга опашка пред изборна секция във Варна. "Инородци" от София и младежи от с. Драгичево, Пернишко отиват да гласуват. В дните преди референдума се провеждат многохилядни митинги за република - митинг в София на 4 септември. Връзките на владетелския род на Кобургите с Германия и с нацизма дискредитират окончателно монархията в България - цар Борис III и Адолф Хитлер в Берхтесгаден.

Димитровската конституция е основен закон, който урежда обществено-политическите и стопански отношения, държавното устройство и основните права и задължения на гражданите на Народна република България за периода 6 декември 1947 - 18 май 1971 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари