На 31 октомври ще наблюдаваме "Синя Луна"

0
Това каза Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО, БАН
Това каза Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО, БАН

На 31 октомври ще сме свидетели на така наречената „Синя Луна“.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО, БАН по повод астрономическите явления през октомври.

Той поясни, че след пълнолунието на 2 октомври, това ще е второто за месеца.

Когато в рамките на един календарен месец настъпват 2 пълнолуния, второто от тях се обявява за Синя Луна. Това обаче няма връзка с видимия цвят на Луната, а за името на това явление съществуват няколко различни обяснения“, обясни още Маркишки.

Той поясни, че се очаква през октомври още едно лунно явление.

"Ако стриктно се придържаме към определението за „Супер Луна“ – явление, настъпващо при близки във времето пълнолуние, или новолуние и лунен перигей, то новолунието на 16 октомври в 22:31 ч. ще бъде Суперлуние, тъй като е близко до перигея на 17 октомври в 02.48 ч. Перигей се нарича моментът, в който Луната се доближава най-много до Земята, обикаляйки я по своята орбита. Веднъж месечно Луната се доближава до Земята на разстояние малко под 360 000 km. На 17 октомври в 02.48 ч. дистанцията ЗемяЛуна ще бъде 356 912 km. Това явление обаче няма да може да се наблюдава, тъй като при новолуние Луната е невидима", каза още Маркишки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари