Наблюдаваме лунно затъмнение в петък

0
Максималната фаза на явлението ще е около 02:44 часа
Максималната фаза на явлението ще е около 02:44 часа

В петък срещу събота (10 и 11 февруари) предстои да наблюдаваме лунно затъмнение от полусянката на Земята.

Това съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН, пише Агенция "Фокус".

При лунните затъмнения от земната полусянка не се наблюдават пълна или частични фази, а яркостта на лунния диск само леко спада. Това може дори да не бъде забелязано от неопитен наблюдател. В случая северната (горната) част на лунния диск ще бъде с най-забележимо понижена яркост около 02.44 ч. официално време на 11 февруари, когато е максималната фаза на явлението", поясни Маркишки.

На 26 февруари предстои още едно затъмнение - този път пръстеновидно слънчево. То ще се наблюдава от Чили и Аржентина, както и от Централна Африка, но най-добре ще могат да му се полюбуват пътуващите през южната част на Атлантическия океан", допълни той.

По думите му пръстеновидни слънчеви затъмнения се случват, когато Луната се намира в по-отдалечена от Земята точка от елиптичната си орбита.

„Поради по-малкия си видим размер тогава, Луната не успява да закрие изцяло слънчевия диск и Слънцето продължава да свети около лунния лимб по време на максималната фаза на затъмнението като ярък пръстен", каза още Маркишки.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари