МЗ публикува пълната информация за ваксината на AstraZeneca

0
В кратката характеристика на продукта се посочва още, че продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя се установява във все още продължаващи клинични изпитвания
В кратката характеристика на продукта се посочва още, че продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя се установява във все още продължаващи клинични изпитвания Снимка: БГНЕС/архив

Листовката и кратка характеристика на ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19 са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването

В кратката характеристика е посочено, че лекарственият продукт подлежи на допълнително наблюдение, което ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. Ваксината е показана за активна имунизация за превенция на COVID-19 при лица на възраст 18 и повече години.

Курсът на ваксинaция се състои от две отделни дози по 0.5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици след първата.

Винаги трябва да има на разположение подходящо медицинско лечение и наблюдение в случай на анафилактично събитие след приложението на ваксината. Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията. Втората доза на ваксината не трябва да се поставя на онези, които са получили анафилаксия при първата доза.

В кратката характеристика на продукта се посочва още, че продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя се установява във все още продължаващи клинични изпитвания.

Защитата започва приблизително три седмици след първата доза на ваксината. Лицата може да не са напълно защитени до 15-ия ден след приложение на втората доза.

Наличните понастоящем данни от клинични изпитвания не позволяват оценка на ефикасността на ваксината при лица над 55-годишна възраст, се допълва още в кратката характеристика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари