Мюсюлманите отбелязват нощта “Регаиб”, черпят с шербет или халва

0
Нощта на 11 срещу 12 януари бележи началото на трите благодатни месеца
Нощта на 11 срещу 12 януари бележи началото на трите благодатни месеца

Нощта на 11 срещу 12 януари бележи началото на трите благодатни месеца

От тази вечер сме в сезона на берекета, настъпват трите благословени месеца, и то заедно с нощта „Регаиб“. Честити и благословени да са за всички мюсюлмани, които търсят мъдростта, милостта и напътствието на Аллах“, написа в профила си във Фейсбук председателят на Висшия мюсюлмански съвет към мюсюлманското вероизповедание Ведат Ахмед, цитиран от БТА.

Думата "регаиб" произлиза от арабската дума „рагибе“, което в буквален превод означава „дар и нещо, което се желае“.

Според мюсюлманския календар нощта на 11 срещу 12 януари бележи началото на трите благодатни месеца (Реджеб, Шабан и Рамазан). Тази година те приключват на 10 април, когато е първият ден на Рамазан байрам.

Според неофициални данни, в София живеят около 90 хиляди мюсюлмани от различни етноси. Тази вечер в „Баня башъ“ джамия имаме специална празнична програма. Нощта „Регаиб“ се отбелязва в първата петъчна нощ на месеца Реджеб, т.е. това е нощта на четвъртък срещу петък. И тази година тя се падна на първия ден от месеца Реджеб“, каза за БТА районният мюфтия на София Бейхан Мехмед.

През тази нощ мюсюлманите отправят молитви, четат се откъси от Корана, организират се празнични програми в джамиите или по домовете в по-тесен домашен кръг, споделят радостта от празника, разказа още районният мюфтия Бейхан Мехмед и пожела: „Всички да бъдем здрави, и най-вече тази година отправяме молитви към Всевишния войните по света да приключат, в Украйна и ивицата Газа да няма повече жертви, да не пострадат невинните граждани в никоя част на земното кълбо“.

През такива празнични вечери мюсюлманите по нашите географски ширини се черпят с шербет или халва.

Реджеб и Шабан са месеците, в които мюсюлманите се подготвят да посрещнат Рамазан. Те вярват, че колкото по-добра е духовната и материална подготовка през тези месеци, толкова по-добре ще посрещнат Рамазан.

Според мюсюлманите в трите благодатни месеца „са скрити“ специални дни, през които благодатта и милостта на Господ е още по-щедра и Той приема всички молитви, които са отправени към Него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари