Бизнес климатът в Германия се подобрява

0
Мюнхенския икономически институт: В момента няма видими признаци на рецесия
Мюнхенския икономически институт: В момента няма видими признаци на рецесия Снимка: Basf

Мюнхенския икономически институт: В момента няма видими признаци на рецесия

Индексът на бизнес климата в Германия се повишава до 93,0 пункта за май, след като отбеляза 91,9 пункта през предходния месец, сочат най-новите данни на мюнхенския икономически институт "Ифо" (Ifo), разпространени днес до медиите, съобщава БТА.

През настоящия месец германските компаниите са много по-доволни от текущото състояние на бизнеса си. Въпреки това очакванията почти не се промениха, като фирмите остават скептични относно перспективите за икономическо развитие. Икономика на Германия се оказа устойчива срещу опасенията за нивата на инфлацията, проблемите пред веригата за доставка на суровини и последствията от войната в Украйна.

"В момента няма видими признаци на рецесия", пише "Ифо" в своя анализ.

В производството индексът на бизнес климата се увеличава значително през май, като германските компании оцениха текущото си състояние като малко по-добро спрямо април, а очакванията им също се повишиха значително. Бизнесът обаче все още остава скептичен по отношение на идните месеци. Търсенето се забави значително и входящите поръчки намаляха.

Бизнес климатът в сектора на услугите също се подобри. Доставчиците на услуги са много по-доволни от текущите си резултати. За последен път по-голямо покачване на този показател е наблюдавано през юни 2021 година. Въпреки това очакванията останаха по-песимистични, тъй като опасения имат фирми от транспортния и логистичен сектор.

През текущия месец индексът в търговията отново се повиши, след като записа два последователни спада, на фона на подобряването на оценките за настоящата ситуация. Очакванията пред сектора на търговията също се повишиха, но все още са песимистични.

Индексът за бизнес средата в сектора на строителството отчасти се възстанови спрямо спада си през април, тласнат нагоре от подобрените очакванията пред компаниите. Оценките на текущото бизнес развитие също бяха малко по-добри, въпреки че прогнозите на по-голямата част от компаниите все още са песимистични.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ...
    бяхте се осрали до кръста преди да си уредите продължаващ поток на газ от Русия и поради тази причина се кукушините в момента. стерилни безродници.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари