МВР - Русе с мерки за предстоящите евроизбори

0
Близо 350 служители са ангажирани за опазване на обществения ред и гарантиране на сигурността
Близо 350 служители са ангажирани за опазване на обществения ред и гарантиране на сигурността

Областна дирекция на МВР - Русе е създала организация за гарантиране на сигурността, опазване на обществения ред и противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите в периода на подготовката и провеждането на изборите за членове на Европейския парламент.

Изпълнява се утвърден план с разписани конкретни организационни, охранителни и превантивни задачи и срокове. Със заповед на директора на ОДМВР - Русе старши комисар Теодор Атанасов е сформиран оперативен щаб, който ще ръководи силите и средствата на областната дирекция и ще координира взаимодействието с всички институции, имащи отношение към изборния процес.

Полицейските структури и органите на противопожарна безопасност и защита на населението са извършили охранителни обследвания на помещенията и обектите, свързани с подготовката и провеждането на вота на 26 май. На изборните комисии са предоставени указания за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

Осигурена е охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии, за които са ангажирани близо 350 служители на ОДМВР - Русе, РД „Пожарна безопасност и защита на населението”, РД „Гранична полиция” и „Жандармерия“. Същевременно са предприети мерки за ефективен контрол на пътната безопасност и въвеждане на необходимата организация на движение с допълнителни полицейски сили.

Външната охрана на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от служителите на МВР на 25 май 2019 г., след запечатването на изборните секции и ще продължи до приключване на гласуването и предаване на протоколите в Районната избирателна комисия на 26 май 2019 г.

Напомняме, че в изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Не се допуска внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.

В звената на сектор „Български документи за самоличност“ (БДС) е създадена допълнителна организация за своевременно издаване на лични карти или удостоверения за гласуване, в дните до изборите и в деня на вота, за да могат гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас.

Служителите в звената на сектор „Български документи за самоличност“ в сградата на ОДМВРРусе и районните управления в областта ще работят с гражданите на:

  • 24 и 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч.
  • 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.30 ч.

Мерки за своевременно обслужване на гражданите на Европейския съюз и издаване на удостоверения за пребиваване на територията на Република България, във връзка с изборите за членове на Европейския парламент, са предприети и в звено „Миграция“ в областната дирекция на МВР в Русе.

Служителите на звеното ще работят с граждани на:

  • 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч.
  • 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.30 ч.

За да се гарантира свободното упражняване на избирателните права на гражданите, полицейски екипи ще бъдат в готовност да реагират на всеки сигнал за престъпление или правонарушение.

Сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, съотносими към дейността на МВР, се приемат на откритата денонощна линия в МВР на тел. 982 2232, e-mail: [email protected].

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари