50 хиляди автомобила са напуснали София за почивните дни

0
От МВР са категорични, че ще проверяват всички декларации
От МВР са категорични, че ще проверяват всички декларации Видео: БНТ

Отново опашки от автомобили на изходите на София преди трите почивни дни, както преди Великден.

МВР вади повече полицаи, които да контролират преминаването през КПП-та на областните градове. От вътрешното министерство припомниха, че основание за напускане и влизане в столицата е единствено за работа.

Предстоящите три почивни дни предизвикаха поредното голямо задръстване на изходите на София, информира БНТ.

През целия ден опашката беше дълга. Натоварено е не само на контролния пункт на изхода на АМ "Тракия", а и по останалите КПП-та. В късните следобедни часове опашката беше по-дълга. Много от хората, които са тръгнали да пътуват, бяха пуснати заради основателна причина. Имаше обаче и такива, които бяха връщани. Те бяха отбивани настрани от опашката.

Пътник: Не признаха това, че трябва да отида при моите малки деца.

БНТ: Добре де, но все пак - нали заповедта е, че само по служебен повод може да се напуска столицата?

Пътник: Аз работя в София и живея и извън София.

БНТ: Имате ли адресна регистрация на друг адрес извън София?

Пътник: Благодаря ви! Хубав ден Ви желая.

От МВР са категорични, че ще проверяват всички декларации. Над 55 хиляди от великденското пътуване вече са проверени.

Веселин Младенов, началник "Охранителна полиция" в ГДНП: Малко над 3400 са декларациите, в които се установява несъответствие, като гражданите са декларирали, че отиват на работа, но нямат регистриран трудов договор. А 466 от тях са регистрирани дори като безработни.

Над 1300 са образуваните досъдебни производства за нарушения на карантината, като 200 от тях са за неверни данни в декларациите. На някои КПП-тата вече има и нов вид нарушители - колоездачи, които се опитват да преминават криейки се зад товарни камиони.

Любомир Костадинов, отдел "Пътна полиция" в СДВР: На ден през КПП-тата на София влизат близо 30 хиляди автомобила. Така че усилията ни ще бъдат насочени преди всичко за пропускането на хората, които имат съответните права.

От днес до 13 май ще има засилен контрол на мотористите, както и повече проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. От началото на годината вече има над 1800 шофьори, които са предадени на прокуратурата, защото са били зад волана с концентрация на алкохол в кръвта на 1.2 промила.

Звезделин Колев, началник "Пътна полиция" в ГДНП: За извършени престъпления по НК, управление на МПС след употреба на наркотици и техните аналози са 601 случая. Това говорим само за първите по-малко от 4 месеца на тази година.

От "Пътна полиция" вадят и целия арсенал от камери, с които ще следят както за превишена скорост, така и за неправилно изпреварване, засичане и отнемане на предимство.

Равносметката от днешния ден до момента - около 50 хиляди автомобила са напуснали столицата. Предстои да разберем колко от тях са подали неверни данни в декларациите. Ще проследим и какво ще бъде завръщането в София след края на почивните дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари