МВР маха синия талон

42
Вече няма да има регистрационни табели с имена и еднакви цифри
Вече няма да има регистрационни табели с имена и еднакви цифри

Вече няма да има регистрационни табели с имена и еднакви цифри.

За да бори корупцията, МВР ограничава контактите на гражданите със служителите

Синият талон към шофьорските книжки ще мине в историята до края на годината, каза вътрешният зам.-министър Филип Гунев при представянето на плана за мерки срещу корупцията сред служителите, пише „24 часа“.

Това ще се случи, когато се постигне автоматизация на процесите в МВР.  Пътният полицай ще има пълната информация за нарушенията и неплатените глоби на шофьора при въвеждането на данните му в таблет. Глобите ще се плащат по електронен път. Целта е елиминирането на човешкия фактор при установяването на нарушението и плащането на глобата, което е предпоставка за корупция, поясниха от ръководството на МВР.

Получаването на регистрационни табели също ще бъде автоматизирано, посочи Гунев. Така вече няма да се вземат номера с 4 еднакви цифри по “специален” начин. Ще бъдат отстранени и посредниците между гражданите и администрацията на Пътна полиция чрез въвеждане на услугата на едно гише. С нея ще се съкрати процесът по регистрация на автомобил.

Камери на униформите ще носят патрулите и на Охранителна полиция. С тях ще заснемат проверките и задържанията.

Това е друга мярка, която предвижда планът против корупцията.

Екипите на Пътна полиция вече са оборудвани с камери и микрофони при проверките на шофьорите. Проблем обаче остава съхранението и обработката на информацията. Новото въведение ще бъде тествано пилотно на полицаи от Първо районно управление в София. То стана известно с бруталното задържане на момче и момиче през ноември м.г., след което 4-ма служители бяха отстранени от работа.

Реална проверка на имотните декларации на служителите на МВР също ще бъде въведена като мярка срещу корупцията. Сега те ги подават на хартия и се анализират само при подаден сигнал.

Работи се и за избягване на злоупотребите с обществени поръчки, някои от които са изготвени така, че да отговарят на продуктите и услугите на определени кандидати.

32 електронни услуги се разработват от МВР, за да се избегне прекият контакт на гражданите с администрацията.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари