Синият талон отива в историята

0
Депутатите приеха окончателно, че информацията за контролните точки на шофьорите ще се съхраняват в национален регистър.
Депутатите приеха окончателно, че информацията за контролните точки на шофьорите ще се съхраняват в национален регистър. Видео: NOVA

Депутатите приеха окончателно, че информацията за контролните точки на шофьорите ще се съхраняват в национален регистър

Контролният талон на шофьорите, известен още като син талон – отива в историята. Хартиеният документ към шофьорската книжка, на който пише колко точки имаме, вече няма да е необходим.

За шофьора Елена Донкова поправките в Закона за движение по пътищата са отдавна закъснели.

„Беше крайно време. Той е само хартийка сред другите лични документи. 9 години, откакто съм шофьор, нито веднъж не ми е потрябвал”, сподели тя пред NOVA.

По-големият проблем за нея е, че не може онлайн през сайта на МВР да провери колко контролни точки има.

Трябва да отидеш на мястото, където си регистриран да питаш колко са ти контролните точки. Няма как да спреш катаджия и да питаш колко точки имам”, обясни Елена.

Депутатите приеха окончателно, че информацията за контролните точки на шофьорите ще се съхраняват в национален регистър.

„В електронната система тази информация може да бъде актуализирана по всяко едно време. Ето това е моят контролен талон, в който пише, че аз имам максимален брой точки. Дали наистина са толкова, аз и към момента не знам”, обясни Йордан Терзийски, депутат от ПП-ДБ.

Според пътни експерти от години хартиеният талон не изпълнява предназначението си.

„Този талон служи само тогава, когато ви направят акт да ви го отнемат и ако ви спрат втори път на пътя, се знае, че имате акт и са ви взели талона. Това отпадна, още когато въведоха е-проследяване на автомобилите”, обясни Ивайло Славков от Съюза на българските автомобилисти.

Пътни експерти смятат още, че постепенно трябва да отпаднат и документите, свързани с годишния преглед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -6
    1
    123
    Огромна грешка е премахването на талона. Хейтват го само неделните шофьори и тези с купища актове и нарушения. Това си беше хитър и безотказен аналогов трик с който на секундата установяваш дали даден шофьор е редовен. Наистина жалко. А застрахователите ще престанат ли да го искат при завеждане на щета по каско ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари