МВР: Измамниците се активират по време на празниците. Бъдете внимателни!

0
От полицията разкриха схемите на "ало" измамниците
От полицията разкриха схемите на "ало" измамниците Снимка: архив

От полицията разкриха схемите на "ало" измамниците

По време на предстоящите коледни и новогодишни празници е възможен ръст на опитите на телефонни измами, предупреждават сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Силистра. Техни жертви обикновено стават възрастните хора, затова е важно навреме да са запознати с престъпните схеми и правилния начин за реакция.

Обажданията постъпват предимно на стационарни телефони. Първоначално с жертвата се свързва мъж, който се представя за полицейски служител. Обяснява, че в района действат телефонни измамници, които вероятно ще се свържат с нея. Последва второ обаждане от съучастник, който прилага класическа схема за измама – например иска пари за лечение на болен, но го прави по толкова груб и очевиден начин, че жертвата да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой. Веднага след като жертвата затвори, постъпва следващото от „полицейския служител”, който иска съдействие за залавянето на престъпниците. След като получи съгласие, дава указания мъжът или жената да хвърли през балкона наличните си пари или да ги остави на определено място, за да може измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията. Характерно е, че измамниците искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

Според друг добре познат сценарий, мошеникът се представя за роднина, който е допуснал тежка автомобилна катастрофа със загинали или пострадали хора и е задържан в ареста. Контактът продължава със съучастник, който от името на прокурор, адвокат или полицай иска пари за освобождаване от наказателна отговорност.

Друга престъпна схема включва пострадал - син, дъщеря или друг близък родственик, който се намира в болница и се нуждае от скъпо струващо лечение. За целта близкият му трябва да предаде определена сума на мним доцент за животоспасяващи инжекции или други процедури.

От полицията призовават: поговорете с възрастните си близки за телефонните измами – обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако получат обаждане с искане на пари.

Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.

Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.

В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с полицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари