МВнР привиква турския посланик у нас на среща

0
Той ще трябва да даде обяснения за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език
Той ще трябва да даде обяснения за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език

Турският посланик у нас Хасан Улусой ще бъде извикан на среща в Министерството на външните работи в понеделник.

Той ще трябва да даде обяснения за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език, съобщават от пресцентъра на външното ведомство. 

"Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит. В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения", се казва в позицията на МВнР.

А в позиция на турското посолство се казва, че изопачаването на думите на посланика и последвалият отзвук са причина за разочарование.

Позицията е качена на Facebook страницата на посолството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари