Музиканти от Русе получиха дарение от 150 000 лева

0
Това бе подаръкът, който получиха за първия учебен ден младите музиканти от Училището по изкуствата
Това бе подаръкът, който получиха за първия учебен ден младите музиканти от Училището по изкуствата

Дарение от 150 000 лв. за закупуване на нов роял „Стейнуей“ е подаръкът, който получиха за първия учебен ден младите музиканти от Училището по изкуствата в Русе.

Новината бе обявена от Надя Захариева, програмен директор „Изкуства и култура” на фондация „Америка за България“, по време на тържествения концерт за откриване на учебната година, съобщава БГНЕС.

Преди няколко месеца ни направи впечатление една изключително самоотвержена кампания „Талант без граници“, в която училищното ръководство, училищното настоятелство и фондация „Русе -град на свободния дух“ апелираха, че повече от 58 години от създаването на училището инструментите в училището не са сменяни.

Самоотвержена е кампанията, защото повечето хора са свикнали да се оплакват, да мрънкат как нещата в България не се случват. Вашето ръководство прие нещата присърце, вие сте енергични хора, които не се отказват и не губят кураж, набрали са много средства от родители, от русенската общественост, от фирми, което показва, че за русенското общество съществуването и благото на вашето училище е от изключително значение“, сподели Захариева.

Тя припомни, че фондация „Америка за България“ има за цел да подкрепя младите таланти и да им дава възможност за изява. Затова фондацията е откликнала на кампанията и днес по сметката на училищното настоятелство е постъпило дарение от 150 000 лв. за закупуване на нов роял „Стейнуей“ за училището. „Имате великолепни деца, аз съм убедена, че тук сред нас са бъдещите звезди, които ще прославят България по света“, каза още Захариева.

Директорката на НУИ-Русе Мария Дуканова съобщи, че благодарение на събраните досега средства от кампанията е подменена изцяло механиката на рояла „Стейнуей“ в зала „Русе“, на който свириха днес участниците. Това бе и първата премиера на инструмента пред публика. Събрани са пари и за ремонт на немските пиана в училището. Остава да се намерят още 150 000 лв. за подмяна с нови инструменти на руските пиана, които вече са напълно амортизирани. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари