Музей на бойната слава отваря врати в Русе

0
Музей на бойната слава отваря врати в Русе
Видео: БГНЕС

Дарения от семейства на участници във войните слагат началото на Музей на бойната слава в Русе. Първата стъпка е откритата постоянна експозиция в Историческия музей, но се очаква във фонда да постъпят още вещи и документи, свързани с участието на русенци и военните формирования в града в най-новата ни история.

Експозицията "Бойната слава на Русе" се прави за първи път и показва над 250 предмета, повечето от които не са вадени досега пред публика. В оформянето са участвали специалистите от музея Мариана Димитрова, Ренета Рошкева, Искрен Великов и Владислав Атанасов. "Желанието ни е да разкажем и за бойната слава на Русе, и за различните видове войски - знаете, че българският военен флот започва от Русе чрез Дунавската флотилия, да разкажем за участието на русенци и военните формирования в Русе в различните войни за свобода и независимост на България. Темата не свършва дотук - показали сме и страданията от бомбардировките във войната, пристигането на немската армия и на Червената армия в града", обясни директорът на музея доц. Николай Ненов.

В експозицията са включени лични вещи, снимки, документи, униформи, постери. Историята е разказана от Освобождението и създаването на Дунавската флотилия, на Пети пехотен дунавски полк, до Първата и Втората световни войни. Близо половината от експонатите са оръжия. Най-старото оръжие от 60-те години на 19 век, има пушки крнка, пушки "Бердана", които са се използвали до 1890 г., след което е имало превъоръжаване с "Манлехер".

Любопитни са тръбата на майор Атанас Узунов, защитника на Видинската крепост, униформата с кървавите петна на генерал Боню Пиронков, командир на Пета пехотна дивизия, както и трофейният немски мотоциклет. Той е бил предоставен от руснаците след 1944 г. на русенския музей и до 90-те години на 20 век се е ползвал активно като превозно средство от специалистите в музейния отдел "Природа".

В експозицията има и много информация за живота на видни участници във войните. Сред тях е и русенецът Симеон Петров, който е първият български военен летец, а по-късно става и основател на първата фабрика за грамофонни плочи "Симонавия", която е одържавена след 9 септември

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари