Мусала Софт в града на „първите неща“

4
Представяме ви двама русенци, които са част от екипа на Мусала Софт в Русе
Представяме ви двама русенци, които са част от екипа на Мусала Софт в Русе

Представяме ви двама русенци Engineering Team Leaders, които са част от екипа на Мусала Софт в Русе 

Цветелин Павлов и Иво Русев разказват за ИТ жуженето в града на „първите неща“, за проектите, в които кипят в момента и за крафт бирите край Дунава.

Къде на ИТ картата в България се намира Русе?

Цветелин: Русе е в челните места в България с концентрация на специалисти със заетост в сферата на софтуерни технологии. Завършил съм Професионална гимназия по електротехника и електроника в Русе. Конкурентоспособните Русенски университет и МГ „Баба Тонка“ предлагат страхотни обучения по математика, информатика и информационни технологии. Допълнително имаме стабилно звено от преподаватели в областта на точните науки, което „произвежда“ едни от най-силните състезатели по информатика в страната. Русенският университет работи активно с Мусала Софт, организира практики и реализира студентски стажове в реална бизнес среда, обучения, работа по проекти, специализирани семинари и др. Активно участваме в поддържане на ИТ общността в района - изградили сме стабилни партньорства с университета и гимназията, с локални състезания по математика и информатика, с инициативи като NASA International Space Apps Challenge и други.

Иво: Когато завърших средно образование в Русе, отидох да уча в Германия. След като се върнах в родния град, записах магистратура „Софтуерно инженерство“ в местния университет . С родители преподаватели, тази стъпка беше може би очаквана. Признавам си, че подходих с предубеждение към обучението ми в Русе и в България генерално. Убедих се, че ИТ образованието тук не отстъпва много на това на запад – по-различно е, но не е с по-ниско качество. Фактор сме и на картата на ИТ обучението в Европа. Представянията на децата ни в международни състезания и иновационните проекти, по които работим от Русе, са доказателство, че нещата се получават в града ни и то доста добре.

Разкажете ни за първите ви срещи с технологиите?

Цветелин:  Добрах се за първи път до компютър в 8-ми клас – взех го от приятел за няколко дни. Говорим за култова машина Правец 82 от зората на българската ИТ епоха. Преди това само четях „програми“ в различни книги от библиотеката или в списание „Млад конструктор“. Съответно, едно от първите неща, които исках да направя (извън цикълчетата, които въртят текст и сменят цветове), беше да въведа една „огромна“ програма за „картотека“ за контакти – имена и телефонни номера, които видях в списанието. Листинга беше с около 5000 реда код, което тогава за мен беше WOW. Някъде около 4800-я ред токът спря и познайте дали бях save-нал информацията на флопито… 

В Мусала Софт стартирах във вътрешен проект с любима тогава технология, след това се включих в инициатива, която включва разработката и подобряването на вътрешни системи, целящи да предоставят по-добри услуги на клиентите на банка ДСК. Сега съм част от екип от 30+ колеги, който разработваме вътрешните системи на Generali-България - една от най-големите застрахователни компании. Секторът е много динамичен и сложен, така че постоянно всички научаваме нещо ново. Работим с колеги от Русе, София, Скопие, Бургас...а от тази година почти отвсякъде. Лично аз планирам работа от плажа и от планината догодина, а на този етап успешно редувам офиса в центъра на града и работа от вкъщи.

Иво: Запомняща се емоция е интервюто с колегата, който ме „изпита“ преди да постъпя в Мусала Софт преди 4 години. След като преминахме „официалната“ част се развихрихме във вдъхновяващ технологичен разговор. Впечатляват ме неслучайните случайни срещи с хората по пътя и то все в точния момент. Реших да остана в Русе поради обстоятелствата – после осъзнах, че може да се живее страхотно. Освен града на „първите неща“, което включва и първата пивоварна фабрика на територията на страната, стандарта на животът тук е ок, спокойно е, имаш доста повече време да правиш неща за себе си, отколкото, ако живееш в София или в Германия. Лесно надграждаш умения, защото разполагаш с безценния ресурс на свободното време. Аз съм Java, основно с Back-end човек и в момента съм в проект за BMW. С колегите разработваме системата, която включва всички иновационни функции, които правят интелигентна интеграция между пътниците и автомобила с външния свят - телематични услуги, системи в помощ на водача, връзки с мобилни устройства, възможности за забавление, трафик услуги и много други.

Какво очаквате да ви се случи и какво предстои на офиса ви в Русе?

Цветелин: Няма да затваряме физическия ни офис със сигурност. Нито в Русе, нито в някоя от другите 4 локации – София, Скопие, Бургас. Разширяваме екипите си и търсим активно хора „отвсякъде“, включително и от русенския регион. С колегите от града работим по национални и международни проекти за големи компании, сред които А1 България, Deutsche Telekom, Comerzbank, IBM, Банка ДСК, Perkin Elmer и други. Разгръщаме русенския екип, който се състои предимно от .NET и Java разработчици, както и от инженери по осигуряване на качеството. Смело очаквам всичко, с което работим, да го мигрираме към .NET 5 , както и да стигна до 1000 различни марки изпити бири – нещо, по което работя изключително усърдно вече 6 години. Това второто сякаш го очаквам с по-голямо нетърпение… 

Иво: Аз очаквам да напиша докторантурата си, с която взаимно се предизвикваме от известно време. Тренирам много – триатлон (включва колоездене, плуване и бягане). Всичко ми е на едно място - басейнът е до офиса, живея почти до офиса, понякога тренирам в обедната почивка – все предимства на малкия град. Очаквам също така да станем още по-голяма група от мусаленски ИТ хора a.k.a приятели от Русе и региона. Join #MusalaSoft from #anywhere!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари