Мръсните пари може да ни разболеят

0
Грипния вирус може да оцелее 17 дни върху хартиените пари
Грипния вирус може да оцелее 17 дни върху хартиените пари

Терминът „мръсни пари“ най-често се свързва с техния произход и законност. За съвременната наука обаче, парите са мръсни съвсем буквално.

Хартиените носители, с които всички боравят могат да бъдат същински рай за огромно количество микроорганизми, много от които са патогенни или болестотворни.

Според данни на Европейската Централна Банка, стандартните банкноти могат да бъдат в обръщение от 8 до 15 години в зависимост от деноминацията им. Хартията, върху която обикновено се печатат е изпълнена с множество микро пукнатини и неравности, за които могат да се задържат различни видове бактерии. Държани в ръка или в джоб, бактериите получават достъп до телесната топлина и влага, които им помагат да се развиват и размножават с висока скорост, пише Puls.bg.

Сходно изследване, проведено в Швейцария през 2008 г., установява, че 95% от банкнотите в обръщение са замърсени в различна степен с множество патогени: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis и дори HCV – причинителят на хепатит С. Учените споделят, че върху всяка банкнота се намират между 120 и 150 хиляди бактерии.

Изследването установява още, че причинителя на грипния вирус може да оцелее от 2 до 17 дни върху хартиените пари.

Има ли защита? Макар вероятността от заразяване чрез мръсни пари да не е голяма, тя не е и никак малка. Всяка година, от над 200 000 случая на хепатит С във Великобритания, около 5000 от тях се свързват с пари, заразени с HCV. Хигиената на ръцете е особено важна – след боравене с пари, да се използва поне мокра кърпичка, желателно е измиване на ръцете с топла вода и сапун.

Специалистите съветват напълно да се избягва практиката за плюнчене/облизване на пръстите при броене на пари, понеже това повишава вероятността за обмяна на патогени многократно.

Микробите не са единственият замърсител, намиран от изследователите по банкноти. В проучване от 2010 г., британски екип изследва 5000 банкноти, събрани от най-различни места: от зеленчуков пазар, таксита, мол, бензиностанции и др. В 99% от изследваните банкноти били установени следи от... кокаин.

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари